Una cinquantena de pagesos del Ripollès i el Vallespir tallen des d'aquest matí la C-58 al Coll d'Ares (Ripollès). En un ambient tranquil, diversos tractors entravessats impedeixen el pas de camions de mercaderies i vehicles privats per aquesta via. Només obriran en cas d'emergència.
També hi ha diversos efectius de la Guàrdia Civil, els Mossos i la Gendarmeria. Un dels pagesos que es manifesta, Jordi Juanola, ha reclamat "solucions i no pedaços" als governs tant de Brussel·les, Madrid com de la Generalitat.
Per la seva banda, el portaveu de Revolta Pagesa al tall, Joan Moret, ha lamentat la convocatòria catalana d'eleccions: "Hem perdut moltes oportunitats i pactes que havíem fet". "Ara haurem de tornar a començar des de 0", ha criticat.
El del coll d'Ares és un dels cinc passos fronterers al Pirineu que els pagesos han tallat aquest dilluns sense incidents i en un ambient reivindicatiu. Aquest matí hi havia diversos tractors i una cinquantena de pagesos i ramaders. Han desplegat pancartes i cartells amb lemes com 'Més ajudes a la ramaderia ecològica" i 'Europa vol exterminar tots els pagesos".
Joan Moret, un dels portaveus de Revolta Pagesa, explica que es tracta d'un dia "històric" perquè han aconseguit fer una acció conjunta també amb els pagesos nord-catalans. "Estem molt contents i esperem que sigui un punt i a part en la nostra reivindicació. Estem amb l'aigua al coll", afegeix.
Els pagesos demanen més controls per als productes que s'importen, que s'anul·lin els impostos que paguen sobre les energies que fan servir per produir i que es prioritzi el producte local. "Volem que a Europa el productor local sigui el protagonista a les estanteries del supermercat", assenyala Moret. "Que el consumidor pugui triar, li sigui fàcil i no hagi de mirar les etiquetes amb lupa", afegeix.
Moret admet que gestionar totes les arestes que implica la governança de l'agricultura del país "no és un vaixell fàcil de conduir". "Som moltes hectàrees i pocs vots", assenyala. I creu que les coses canviarien "si ens deixessin votar per hectàrees". "Al cap i a la fi qui gestiona el 80% del territori som els pagesos", assenyala.
A més, un dels problemes que afecta més concretament als pagesos i ramaders del Ripollès és el control de la fauna salvatge. "Aquest no és un negoci on dos més dos fan quatre, és molt més complex", alerta. Darrerament hi ha hagut problemes amb el llop i el gos, també a punts no tant de muntanya com a Rupit (Osona) i consideren que "s'hi hauria de posar mà". Defensa que els ramaders no hi són per a "aixafar-ho tot", i que des d'un despatx tot es veu "molt fàcil". Ells, però, no veuen bé que el llop o l'os hagin de conviure en poques hectàrees amb centenars de vaques, eugues i ovelles.
Un dels pagesos que s'ha sumat a la protesta a coll d'Ares és Jordi Juanola, ramader de Rocabruna (Ripollès). Juanola assenyala que són al tall per enviar un missatge "inequívoc" a la classe política "perquè si algú pensa que això s'ha acabat van molt equivocats". "Seguirem insistint fins que es moguin", afegeix. Assegura que es mobilitzen perquè "hi ha molts problemes estructurals que s'han anat acumulant durant molts anys" i no veuen solucions per part dels polítics, "ni des de Brussel·les, ni des de Madrid, ni des de la Generalitat". "Necessitem solucions i no pedaços", rebla.
Per a Juanola, la sequera és ara per ara el "símptoma" d'un problema més de fons, que és la manca de viabilitat de les explotacions. Els pagesos consideren que no són viables econòmicament perquè les polítiques agràries que s'estan duent a terme "són del tot desencertades". "Quedem molt pocs pagesos i, si segueixen fent el mateix, encara en quedarem menys", diu. "No estem en condicions de perdre més pagesos, s'han de moure ja", afegeix.
Des de l'altra costat dels Pirineus també s'han volgut sumar a la protesta.Tomàs Ribes, president del Sindicat de Pagesos del Vallespir, explica que per ells també era importat ser al tall perquè d'aquesta manera s'evidencia que les reivindicacions són comunes. Critiquen la importació dels productes de fora, l'excés de burocràcia i els alts preus de les matèries primeres. "Hi ha molta burocràcia per justificar la feina i això fa complicat poder viure del treball que fas", lamenta.
Els pagesos es quedaran al coll d'Ares a dormir i almenys hi seran fins a les 10 del matí de dimarts. Tot i això, expliquen que el seu posicionament s'haurà d'acabar de decidir en l'assemblea que tenen previst fer aquest vespre. Al lloc del tall, han desplegat unes taules i aquest matí han esmorzat tots plegats.
Al llarg del matí els cossos policials han informat del tall als conductor en punts com la sortida de Molló per evitar que quedessin retinguts a coll d'Ares.