El bloqueig de l'AP-7 a la Jonquera compta amb més d'un centenar de tractors

Els pagesos de banda i banda s'han concentrat just al punt on comença la frontera

Més d'un centenar de tractors bloquegen l'AP-7 a la Jonquera (Alt Empordà) des de les deu del matí. Els concentrats, de banda i banda dels Pirineus, han arribat just al punt de l'autopista que separa Espanya i França alhora i escortats per la policia.

A la banda catalana hi han participat uns 150 tractors i a la francesa, sis més. El sector reclama que s'apliquin les anomenades "clàusules mirall" en les importacions de productes i menys pressió fiscal en els costos de l'energia.

"Ens hem de salvar i que ens escoltin des d'Europa", assegura el portaveu de Revolta Pagesa, Martí Planas. La previsió és que el tall, que s'estén a tots els passos fronterers que hi ha entre els dos països, s'allargui fins aquest dimarts al matí.

Tot i la poca afluència d'agricultors a la banda francesa, Planas es mostra satisfet amb la resposta que han tingut la convocatòria tenint en compte que es tracta d'una setmana "amb molta feina". "És una escapada d'un dia i s'ha de fer l'esforç. Hem de lluitar pel nostre futur", afirma. "No pot ser que a nosaltres ens demanin una llista infinita de coses i als altres països que venen aquí, res", assegura.

En aquest sentit, diu que han decidit fer-ho a les portes de les eleccions europees per intentar pressionar. "Últimament, cada cop anem a pitjor, s'ha de fer alguna cosa ja. Cada vegada hi ha menys explotacions.

Ens hem de salvar i que ens escoltin des d'Europa", remarca. Sobre el fet que Unió de Pagesos s'hagi desmarcat de la convocatòria, Planas diu que hi hauria de ser "tothom" i que "això no va de banderes". "Jo no pregunto a ningú que vota. Anem tots a una i a mort", assegura.

D'altra banda, Planas diu que "amb l'excusa del canvi de Govern" encara no s'han complert alguns dels compromisos adoptats en les anteriors mobilitzacions del febrer.