Ja s'han registrat 1.452 picades de medusa a les platges gironines

La calor de la darrera quinzena dispara les assistències

A les comarques gironines, el sol i la calor han estat la tònica predominant durant la darrera quinzena de juliol. Les temperatures s'han enfilat amb facilitat, i a llocs de la Costa Brava com ara a Castelló d'Empùries (Alt Empordà), les màximes i la humitat han fet que la temperatura de sensació arribés a voltar els 40ºC.

La calorada ha animat els banyistes a parar la tovallola a les platges, però les altes temperatures també han facilitat l'arribada de meduses al litoral. De fet, com posa de relleu l'estadística que elabora periòdicament la Creu Roja, durant les darreres setmanes s'han disparat les atencions als banyistes derivades per picades d'aquests invertebrats.

En el que portem de temporada, els socorristes ja han atès 1.452 banyistes per aquestes urticàries. I d'aquests, més de la meitat -en concret, 885- han patit una picada de mesura entre el 15 de juliol i aquest darrer cap de setmana. Sobretot, els dies en què es va detectar més presència d'aquests invertebrats al litoral gironí va ser entre el 22 i el 28 de juliol (aleshores, els socorristes van fer 405 assistències).

En cas de picada, la Creu Roja recorda que cal evitar rascar-se o fregar la zona afectada amb la tovallola. S'ha de rentar la ferida amb aigua salada i, després, omplir una bossa de plàstic amb gel i aplicar-la com més aviat millor a la zona afectada, durant uns cinc minuts, per combatre la coïssor.

Les assistències per picades de medusa es mantenen més o menys en la mateixa línia que l'estiu del 2012. Aleshores, durant tota la temporada, se'n van arribar a fer 3.517 (de les quals, a principis d'agost, ja se'n portaven 1.511).

Més de 5.000 assistències

L'estadística de la Creu Roja també recull com, en el que portem d'estiu, els socorristes han hagut de rescatar 36 banyistes. Si bé més de la meitat no revestien problemes greus, sí que en quatre ocasions ha calgut activar la barca de salvament.

D'ençà que va començar el servei de vigilància, a mitjans juny, els socorristes de la Creu Roja han fet 5.068 assistències a la trentena de platges de la Costa Brava on l'entitat hi té presència. L'any passat, per aquestes dates, se n'havien fet 6.370 (tot i que també es prestava el servei a més platges).

El gruix de les assistències el continuen centrant els cops, els talls i les ferides (2.398). A aquestes assistències, les segueixen les fetes arran de picades i al·lèrgies (2.182). Precisament, dins aquest darrer grup és on es comptabilitzen les urticàries provocades per les meduses. D'altra banda, els socorristes també han participat en la recerca de 41 menors que s'havien perdut.

6.554 alertes i recomanacions

Un altre dels punts que crida l'atenció de l'estadística és el que fa referència a les alertes i recomanacions. A les diferents platges de la Costa Brava, els socorristes de la Creu Roja n'han arribat a fer més de 6.550. Sobretot, a banyistes que nedaven fora de la zona de bany (1.051) o a gent que s'havia enfilat a les roques i als espigons (807). A més, també s'ha demanat a 595 banyistes, a qui els socorristes han notat cansats, que sortissin de l'aigua.

Aquest estiu, prop d'un centenar de socorristes de la Creu Roja vigilen diàriament el litoral gironí. En total, hi ha una trentena de platges de la Costa Brava on la samarreta que porten els socorristes llueix el característic emblema de la Creu Roja. Entre els municipis on l'entitat presta el servei hi ha Portbou, Llançà, Roses, Castelló d'Empúries, l'Escala, Pals, Begur, Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols.