L'Oncolliga atén 2.223 persones entre malalts de càncer i familiars, el 68% de les quals són dones

El de Mama continua essent el que més usuaris porta a l'entitat

L'Oncolliga ha fet pública la seva memòria del 2023 a les comarques gironines. L'entitat ha atès un 5% més de persones durant aquest any, en comparació amb el 2022. En concret, han estat 2.223 els usuaris de l'Oncolliga, la majoria dels quals, 1.850, eren malalts, mentre que la resta han estat familiars que han necessitat suport psicològic o acompanyament en el dol, si el familiar finalment va morir.

Del total de les atencions, la majoria ha estat a dones (68%) i amb relació a la tipologia de càncer, el més habitual ha estat el de mama, seguit del de pulmó, el ginecològic, el de còlon, el de pròstata, el melanoma i el de pàncrees. Finalment, el de cervell ha estat el menys habitual, amb un 3% dels casos.

Pel que fa a la procedència dels usuaris, la majoria han estat del Gironès. En concret, gairebé quatre de cada deu són d’aquesta comarca, seguits dels de la Selva, el Baix Empordà, la Garrotxa, el Pla de l’Estany i el Ripollès.

Durant el 2023, un total de 764 usuaris es van beneficiar del préstec de material com cadires de rodes o crosses. També es van facilitar 1.610 serveis de llar i residència i 98 de neteja a la llar. Amb relació al servei de psicologia, els usuaris han superat els 2.000 i en total s’han programat 6.088 visites, la majoria a pacients, però també de familiars que necessiten acompanyament.

Un dels serveis més populars, el banc de perruques ha tingut 135 usuaris i s’han distribuït més de 300 perruques arreu de la demarcació, a més de donar prop d’un miler de serveis d’estètica oncològica i 136 de nutrició i càncer.

Tot plegat ha mogut un pressupost de més de 2 milions d’euros, distribuïts en el 71% per a serveis de l’entitat i el 29% en la gestió i l’estructura de l’Oncolliga. Aquests 2.044.758 euros surten en un 31% dels actes benèfics de l’entitat, un 39% dels reptes solidaris que organitza l’entitat com l’Oncotrail, un 16% de socis, un 10% de subvencions d’entitats públiques i un 4% restant repartit entre les aportacions per serveis que presta l’entitat i donacions d’empreses.

Per celebrar-ho, l’entitat ha celebrat un sopar amb més de 600 persones aquest divendres al Palau Firal de Girona.