Herrera (ICV): 'Rajoy va tornar a mentir i no es pot tolerar'

L'ecosocialista insisteix en una moció de censura i crida a la "mobilització" al carrer per forçar unes eleccions

El coordinador d'ICV, Joan Herrera, ha assegurat, que després d'escoltar el president espanyol, Mariano Rajoy, hi ha més motius per presentar una moció de censura. Herrera diu que Rajoy "va tornar a mentir i no es pot tolerar", i que això mereix que polítics i ciutadans "facin tot el possible" per "obrir una nova etapa". És per això que per acompanyar la moció ha cridat els ciutadans a "mobilitzar-se al carrer" i forçar unes eleccions generals.

D'altra banda, i parlant de la presumpta relació entre CDC i el cas Palau, Herrera ha assegurat que si no es coneix "que era la persona que garantia" el cobrament de comissions és "perquè Millet, Montull i Osàcar no estan a presó". "No es pot tolerar la mentida en un Govern. Toca que Rajoy plegui, que dimiteixi, que es convoquin eleccions i que s'obri una nova etapa". Després de la compareixença del president espanyol al Congrés sobre el cas Bárcenas, aquest és el plantejament que fa Joan Herrera.

I és que, tal i com ha explicat, ara és més necessària "una articulació política per posar sobre la taula una moció de censura que digui que ja hi ha prou de mentides, que els que demanen esforços siguin els que tenen imputats a les llistes o que accedeixin a finançament irregular del partit, perquè són actituds intolerables". 

I és que les "mentides provades" que atribueix a Rajoy durant la seva compareixença són la gota que ha fet vessar el got. Per això, Herrera planteja aquesta moció de censura "amb un únic punt al programa de govern: convocatòria d'eleccions", desautoritzant així l'opció del PSOE de formar un nou executiu "tecnocràtic" amb un altre president del PP. "La moció evidenciaria la sensibilitat per part del parlament. Tenim un president que no compleix amb el seu programa, que aplica un programa econòmic que significa un empitjorament de les condicions econòmiques i de la vida de la gent, i a això se suma una actitud clarament corrupta. Què més hem d'esperar? Si no és ara, quan?", ha sentenciat Herrera.

Aquesta estratègia política, però, no ha de ser només cosa dels partits. Herrera creu que ara cal "una gran mobilització, una gran moguda, una gran consciència ciutadana". I per això ha considerat que la moció de censura "ha d'anar acompanyada d'una mobilització al carrer, per obrir una nova etapa, per la corrupció, per la necessitat de girar full i la necessitat d'un canvi en les polítiques, per no seguir fil per randa el camí de Grècia".

Els 'lobbies' de Duran i el seu "pudor"

D'altra banda, Joan Herrera ha qualificat de "sorprenent" que en les rèpliques a la compareixença de Rajoy el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, demanés regular els grups de pressió. "Quan nosaltres a l'any 2008 vam proposar un registre de 'lobbies', Duran va dir que jo veia moltes pel·lícules americanes, i jo el que veia era com passaven, passen i continuen passant els 'lobbies' per vehicular les seves esmenes a través de CiU", ha dit l'ecosocialista. I és que per ell "no és casual que CiU sigui el partit amb més finançament legal", i això "evidencia que és un partit 'lobbista'".

A més, ha considerat remarcable que fos precisament Duran -líder d'Unió, un partit que s'ha vist implicat amb diversos casos de presumpta corrupció- qui "donés lliçons" davant els diputats del Congrés. "En determinades intervencions que haurien de tenir una mica més de pudor en parlar de transparència", ha sentenciat.

Per últim, Herrera també s'ha volgut referir a la compareixença que el president de la Generalitat, Artur Mas, va fer al Parlament dimecres per parlar del cas Palau. El líder d'ICV-EUiA ha considerat "inversemblant" que Mas insinués que "els responsables d'un partit com el seu no saben res si els hi entren milions d'euros". "És insòlit i no és creïble", ha explicat.

I és que Herrera creu que, tot i l'escrit del jutge del cas en acabar la instrucció, encara hi ha qüestions que es desconeixen i que dificulten la transparència a l'hora de valorar la suposada relació de CDC amb el Palau de la Música i el cobrament de presumtes comissions. En aquest sentit, l'ecosocialista ha comparat "l'actitut col·laborativa que sembla tenir" l'extresorer del PP, Luís Bárcenas, en explicar "tot el que sap" dels populars, amb les explicacions que han donat sobre CDC l'exadministrador de la formació, Daniel Osácar, o els dirigents del Palau Félix Millet i Jordi Montull.

"Bárcenas ha entrat a la presó i a partir d'aquest moment ha explicat moltes coses. Ni Millet, ni Montiull ni Osacar hi han entrat. I això ha fet que no hagin pogut detectar la persona X que garantia que els corruptors paguessin als corruptes a canvi de favors"ha dit, tot afegint que "potser perquè ni Millet, ni Montull ni Osàcar han explicat tot el que saben".