El Festival de Peralada se suma al gran homenatge a Wagner

L'orquestra del Mariinski i la soprano Eva-Maria Westbroek han interpretat les seves composicions

L'Orquestra Simfònica del Mariinski de Sant Petersburg, sota la batuta de Valery Gergiev, ha enlairat l'òpera de Wagner dins la nit de Peralada (Alt Empordà). Amb aquest concert, el festival -un dels degans de la Costa Brava- s'ha sumat a la commemoració del bicentenari del naixement del compositor alemany.

A més de Wagner i Gergiev, però, aquesta nit també hi ha hagut un tercer nom propi: Eva-Maria Westbroek. La soprano holandesa, una de les veus wagnerianes més importants de l'actualitat, ha pujat a l'escenari de l'Auditori del castell per encarnar la protagonista de l'òpera 'Tristany i Isolda', que ha centrat la segona part del concert líric d'aquesta nit. La passió wagneriana ha arribat amb força al festival degà de l'Alt Empordà. L'Auditori del castell ha rebut aquesta nit una de les orquestres -la del Mariinski de Sant Petersburg- que s'ha convertit en una absoluta referència del llegat del compositor alemany.

Sota la batuta de Valery Gergiev, l'orquestra ha arribat a Peralada després d'haver inaugurat, ara fa unes setmanes, el nou auditori de la ciutat banyada pel riu Neva. La del Mariinski és una orquestra avesada a Wagner; ho demostren l'èxit que han assolit els seus enregistraments de les peces del compositor alemany, sota un segell discogràfic propi.

Per això, el festival ha escollit el director rus i l'orquestra del seu teatre per unir-se a la commemoració de l'Any Wagner. El concert líric d'aquesta nit ha permès escoltar seleccions de dues de les òperes paradigmàtiques del compositor alemany. Durant la primera part, sota la batuta de Gergiev, l'orquestra i els seus solistes han interpretat el primer acte de 'La Valkíria', l'òpera que se sol representar més assíduament de les quatre que componen el cicle de 'L'anell del nibelung'.

La primera part d'aquest concert líric ha comptat amb les veus de la soprano Mlada Judoléi, el tenor Avgust Amonov i el baix Mikhail Petrenko

Westbroek, a la pell d'Isolda

Després de la pausa, a la segona part del concert, l'orquestra del Mariinski s'ha donat la mà amb un altre dels noms propis de la nit: la soprano holandesa Eva-Maria Westbroek. La soprano, una de les veus wagnerianes més important del panorama actual, s'ha posat a la pell de la protagonista de l'òpera 'Tristany i Isolda', que Wagner va compondre entre el 1857 i el 1859, però que no es va estrenar fins sis anys més tard.

D'aquesta òpera, l'orquestra i la soprano n'han escollit els fragments 'Maledicció' i 'Mort d'Isolda', uns dels passatges més bells de la literatura operística. El concert de commemoració de l'Any Wagner d'aquesta nit a Peralada ha aplegat prop de 1.700 persones a l'auditori dels jardins del castell.

Aquest dissabte i diumenge, el festival completarà l'homenatge al compositor alemany amb l'estrena a l'estat espanyol de l'òpera 'Das Liebesverbot' ('La prohibició d'estimar'). Inspirada en la comèdia de William Shakespeare 'Mesura per mesura', Peralada acollirà una versió reduïda d'aquesta òpera desconeguda d'un jove Wagner.