Jutgen un acusat de violar una dona afectada pel consum d'alcohol i drogues a Olot

El processat nega les relacions sexuals i sosté que l'ha denunciat per amagar una infidelitat al seu marit

L'Audiència de Girona ha jutjat un acusat que s'enfronta a 6 anys de presó per violar una dona en un pis d'Olot quan estava afectada pel consum d'alcohol i drogues. La fiscalia sosté que, el matí del 21 de desembre del 2019 i després d'una nit de festa, processat i víctima estaven al domicili d'un conegut per continuar bevent i prenent cocaïna.

Allà, la dona es va trobar malament i es va estirar al llit. Segons la fiscal, quan havia perdut "el sentit de la realitat", el processat la va violar. L'acusat nega les relacions sexuals. Segons el seu relat, es van petonejar i ell li va fer uns xuclets però no van tenir sexe perquè ell estava "molt perjudicat". Argumenta que la víctima el va denunciar per amagar una infidelitat al seu marit.

La fiscalia l'acusa d'un delicte d'abús sexual amb penetració i d'un delicte de lesions lleus i sol·licita 6 anys de presó i multa de 500 euros. La defensa, encapçalada pel lletrat Carles Monguilod, demana l'absolució.

La fiscalia l'acusa d'un delicte d'abús sexual amb penetració i d'un delicte de lesions lleus i sol·licita 6 anys de presó i multa de 500 euros. En concepte de responsabilitat civil, vol que indemnitzi la dona amb 18.000 euros pel dany moral. L'acusació pública també demana al tribunal que, en cas d'una condemna superior als 5 anys, acordi l'expulsió del país del processat (que és d'origen equatorià) un cop completades tres quartes parts de la pena.

El judici, que s'ha fet aquest dimecres a la secció tercera de l'Audiència de Girona, ha començat amb la declaració de la víctima. La dona ha explicat que la nit del 20 de desembre del 2019 va sortir amb una amiga per Olot i van acabar anant a un local on hi havia l'acusat, acompanyat d'altres homes, un d'ells el seu cosí. Segons ha relatat, quan l'establiment va tancar, ja cap a les sis de la matinada, van decidir anar cap a casa del seu familiar per continuar la festa.

Un cop allà, van continuar bevent alcohol i també van consumir marihuana i cocaïna. La dona diu que se sentia confiada perquè els homes eren "coneguts de la família de sempre" i ha explicat que, quan ja s'havia fet de dia, va notar que estava "molt marejada" i es va anar a estirar a un llit. A partir d'aquí, declara, només té "flaixos": "Ell em va insistir. Al principi li vaig dir que no, però al final vaig deixar que passés".

Segons ha relatat, recorda "poc" del moment, però sí que sap que el processat li va abaixar els pantalons i té la imatge de tenir-lo estirat damunt seu. La fiscalia apunta que, a conseqüència del consum de tòxics, la víctima va perdre el "sentit de la realitat" i que no va ser fins que va recuperar la consciència que li va poder dir a l'acusat que parés. "Jo li vaig dir que fins aquí, i va parar", ha dit.

Atordida, va sortir de l'habitació i va anar al lavabo. Va ser allà on va veure que tenia una ferida als llavis, que se li estaven inflant, i diversos xuclets a la zona dels pits. Després, va tornar al menjador i li va dir a la seva amiga que marxessin, que volia anar a l'hospital.

El centre hospitalari va activar el protocol per possibles agressions sexuals. Els Mossos d'Esquadra van anar fins allà, però en aquell moment, la dona es va negar a denunciar. Uns dies més tard, segons ha dit, i arran dels rumors que començaven a córrer per Olot, va decidir "no callar més" i interposar la denúncia.

Per cobrir la infidelitat

Els assistents a la festa al pis també han declarat al judici. Dos d'ells, però, va veure "res estrany": "Va entrar a l'habitació voluntàriament i va sortir contenta". La seva amiga, amb qui va acabar tallant relació, ha dit que la va veure entrar amb l'acusat a l'habitació i sortir-ne poc després com "penedida" i tement per la reacció del seu marit.

L'acusat ha declarat al final del judici i ha negat que mantinguessin relacions sexuals. Segons el seu relat, al domicili van estar flirtejant, ballant i petonejant-se i van decidir anar "voluntàriament" a l'habitació. Al llit, es van estar "petonejant apassionadament" i ell li va fer els xuclets. "Vam intentar anar a més, però jo no podia perquè estava molt perjudicat. No va ser possible", ha dit.

Per això, van acabar sortint de l'habitació i ell se'n va anar a casa. Segons el processat, el motiu de la denúncia és per "cobrir" la infidelitat davant del marit de la víctima perquè no podia donar cap explicació als xuclets que tenia.

Els perits que van analitzar les mostres recollides en la víctima han exposat que van poder extreure un perfil genètic masculí, però que no van trobar coincidències. En la fase de qüestions prèvies, Monguilod ha aportat documentació per acreditar que, arran d'una altra causa per un presumpte robatori, la base de dades comptava amb l'ADN del processat.

Les psicòlogues de l'equip d'assessorament tècnic penal també han declarat com a perits i han exposat que, arran del pas del temps en el moment d'explorar la dona i de la manca de records pel consum de tòxics, no van poder avaluar la seva credibilitat. Sí que han remarcat, però, que té simptomatologia compatible amb un trastorn d'estrès posttraumàtic compatible amb els fets denunciats.

El judici ha quedat vist per a sentència.