Girona FC i Manchester City es podrien quedar fora de la Champions la pròxima temporada

La UEFA exigeix als propietaris dels clubs que redueixin el seu accionariat

El Girona FC i el Manchester City no podran competir la pròxima temporada a la Champions League tret que els propietaris d'Abu Dhabi redueixin la seva participació en un dels dos equips.

El City Football Group (CFG) posseeix el 100% del Manchester City i el 47% del Girona. Ambdós clubs s'han classificat per a la Lliga de Campions, però per competir-hi la pròxima temporada, el CFG haurà de reduir la seva participació fins situar-se per sota del 30%, essent el club gironí l'elecció més òbvia, segons ha informat el rotatiu The Times.

Les regles de la UEFA sobre la multipropietat de clubs (MCO) per a les competicions europees de la temporada vinent s'han enviat als clubs aquesta setmana. Una altra opció seria que el Girona competís a l'Europa League en comptes de la Champions, fins i tot si ambdós clubs fossin segons a les seves lligues domèstiques, el City acabaria per davant del Girona gràcies al coeficient de la UEFA d'Anglaterra.

Una tercera opció contemplada en un document de la UEFA enviat als clubs, seria que el CFG transferís totes les accions d'un club a un fideïcomís cec supervisat per un panell designat per la UEFA. Aquest model es va utilitzar aquesta temporada en un acord per a l'AC Milan, Toulouse i el seu inversor americà RedBird Capital.

S'entén que el panell de control financer de clubs de la UEFA ha examinat els enllaços del CFG a través dels acords de transferència dels clubs aquesta temporada. Els criteris del panell per a portar-ho a terme és que els clubs del mateix grup de propietat  hagin “transferit, de manera permanent o temporal, tres o més jugadors amb l'altre club, directament o indirectament a través de parts relacionades, durant la temporada”.

El Girona té dos jugadors a la seva plantilla que pertanyen a altres clubs del CFG: Yan Couto, cedit pel City, i l'extrem Sávio, cedit pel club francès Troyes, que ha estat una de les estrelles de La Liga aquesta temporada amb vuit gols i nou assistències. Després de completar una cessió al Girona, el City també va vendre el migcampista veneçolà Yangel Herrera al club espanyol el juliol passat.

El document de la UEFA estableix: “El desenvolupament de noves formes de cooperació i influència entre clubs i tercers suggereix una interpretació àmplia del concepte; de fet, fins i tot si un club, individu o entitat jurídica no té una influència decisiva sobre un club, encara pot ser capaç d'exercir aquesta influència decisiva de facto sobre el segon.”

El document també afegeix que un fideïcomís cec seria una “alternativa temporal (...) concedida de manera excepcional per a les competicions de la UEFA 2024-25”. El document també deixa clar que la regla de la MCO de la UEFA podria canviar en futures temporades.