L'estació de Girona recupera la normalitat però Rodalies no s'escapa de les crítiques dels passatgers

Alguns usuaris agafen trens més aviat per arribar a temps i d'altres formalitzen els TAV amb més antelació

L'estació de tren de Girona recupera la normalitat després que el robatori de coure a Montcada Bifurcació obligués a suspendre tots els combois de l'R11 aquest diumenge.

A primera hora, els trens circulaven en les dues direccions -tant cap a Barcelona com cap a Portbou- però això no ha evitat que Rodalies s'escapi de les crítiques dels passatgers a Renfe.

Des dels qui han decidit ser previsors i agafar un comboi abans d'hora per assegurar-se arribar a temps fins a aquells altres per a qui els retards ja s'han convertit en el seu dia a dia. A pocs metres, els TAV de primera hora del matí han anat del tot plens. Aquí, veient la situació d'aquest diumenge, aquells qui tenen abonaments els han formalitzat abans d'hora per tenir seient.

Aquesta tranquil·litat, però, no ha estalviat les queixes dels usuaris habituals cap a Renfe i el servei de Rodalies. A l'andana per agafar el tren de les 8.09 hores amb destinació Barcelona, l'estudiant de psicologia de la UB Adrià Riazar ha lamentat que "normalment sol haver-hi molts retards": "Ja no n'espero massa. M'agradaria arribar aviat a classe, però és bastant poc probable".

Tot i que té residència a Barcelona, Riazar acostuma a agafar el tren per anar des de Girona fins a la capital. A vegades, fa el desplaçament diumenge, en previsió de l'inici de les classes el dilluns. Ahir, després de veure la situació que es vivia per l'aturada de la circulació de trens, es va plantejar buscar altres opcions de viatge, però finalment ho va descartar: "Vaig veure com estava la cosa i vaig decidir quedar-me aquí".

Els treballadors que utilitzen el tren com a mitjà de transport habitual per anar a la feina també lamenten que hi ha retards tot sovint. Narcís Badet va a treballar a Riudellots de la Selva des de Girona de dilluns a divendres i, segons explica, "normalment el tren no arriba puntual". En el seu cas, però, opta per agafar un tren que li deixa "un bon marge" abans de començar la jornada per estalviar-se ensurts i no arribar tard.

Una altra viatgera, Marta Aguilar, agafa el tren per anar a treballar a Granollers. Fa sis anys que cobreix aquest trajecte i apunta que ha viscut des de retards fins a altres incidències que li han impedit arribar a l'hora: "Moltes vegades el tren ens ha deixat a meitat del camí". A més, apunta que la puntualitat no és l'únic problema, també la massificació dels combois. "El tren té només tres vagons i sempre va molt ple", ha lamentat.

L'aturada de la circulació de trens va coincidir amb la jornada electoral, però, a Girona, també amb 'Temps de Flors', un dels esdeveniments importants de la ciutat i que atrau visitants d'arreu. David Venteo i la seva parella estan passant uns dies a la ciutat, però ella aquest matí havia d'anar a Barcelona a treballar. "Des que ens va assabentar de la situació estàvem una mica preocupats per veure com podria baixar", ha dit.

Per això, han decidit anar aviat a l'estació per veure quines opcions tenien per fer el recorregut. "Veníem amb la idea d'informar-nos d'horaris de busos i de l'alta velocitat però hem vist que el tren sortia amb normalitat i que podria arribat bé, així que agafa aquest", ha exposat, afegint que, tot i això, han estat amb l'ai al cor per si no podien trobar opcions per anar a Barcelona.

Amb antelació... o amb abonament

El caos a Rodalies va comportar que, per anar a Barcelona amb tren, l'única alternativa que quedés ahir fos fer-ho amb TAV. I això, tot i que aquest matí els problemes a l'R11 s'hagin resolt, també ha tingut la seva derivada en la línia de l'alta velocitat. Perquè els trens del matí s'han omplert més del que és habitual en un dilluns feiner -sobretot, el de primera hora- i per anar cap a Barcelona no es podia trobar bitllet fins després del comboi de les 09.26 del matí.

Entre els qui s'esperaven per agafar aquest tren hi havia Sibil·la Lloret, que estudia física a la UB. A ella la situació avui no l'ha afectada, però perquè ja fa un mes va decidir fer-se un abonament per al TAV i deixar d'agafar Rodalies.

"El tren mitja distància dels diumenges anava sempre tard i vaig decidir no jugar-me-la", explica. "A més, si no hi ha retards, el tren va molt ple i estàs anxovat tota l'estona; una vegada, fins i tot, van haver de fer baixar gent perquè no podia tirar més", diu Lloret.

Ahir, veient la situació, aquesta estudiant va decidir formalitzar el seu abonament més aviat d'allò que era habitual. Ho va fer al matí i, segons explica, va tenir "sort" perquè "tots els seients van esgotar-se de seguida" i quan ho va mirar el seu TAV "ja anava molt ple".

En sentit contrari, de Barcelona cap a Figueres, els qui avui baixaven de l'AVE que ha arribat a les 08.52 a l'estació de Girona també han decidit assegurar i formalitzar abans el bitllet. En aquest cas, però, també pel 'Temps de Flors'. "Agafo el TAV per venir cap a Girona a treballar tres dies per setmana; avui sí que hem notat que anava més ple, però no sabem si per Rodalies o per les flors", diu una usuària de l'alta velocitat, Carla Coromina. Això sí, sigui com sigui, tant ella com la seva companya de feina van decidir reservar amb més antelació per assegurar-se seient.

I entre els pocs que s'esperaven a l'andana per agafar aquest comboi cap a Figueres, la sensació també era la mateixa. Carme López agafa l'AVE cada dia per anar a treballar, i explica que "per evitar algun imprevist", va decidir formalitzar el bitllet molt abans. "Normalment, ho faig entre vint minuts i mitja hora abans de la sortida; però ahir, veient la situació, vaig fer-ho amb força hores de marge", explica López.