La pirotècnia granadina María Angustias Pérez guanya els focs de Blanes

L'empresa andalusa s'ha imposat a les seves tres contrincants provinents de Madrid, Saragossa i el Canadà

L'espectacle de la Pirotècnia Maria Angustias Pérez, de Granada, ha guanyat el 43è Concurs Internacional de Focs d'Artifici de la Costa Brava-Trofeu Vila de Blanes, que s'ha celebrat del 24 al 27 de juliol. L'empresa andalusa s'ha imposat per un estret marge de només de 17 punts a la madrilenya Pirotècnia Vulcano (8.188 a 8.171 punts).

La pirotècnia Maria Angustias Pérez rebrà 6.000 euros com a premi, així com la invitació a participar al 44è Concurs Internacional de Focs d'Artifici de l'any 2014. Igualment, l'empresa granadina serà convidada perquè s'encarregui de realitzar l'espectacle pirotècnic que es farà a Girona el proper novembre amb motiu de les Fires i Festes de Sant Narcís.

Segons el conveni signat per segon any consecutiu amb l'Ajuntament de Blanes, l'Ajuntament de Girona abonarà 12.500 euros a la pirotècnia per la confecció del castell de focs.


Per la seva banda, la tercera posició amb 6.958 punts ha estat per a l'empresa Zaragozana, que va disparar els seus focs la nit de dissabte i, per últim, el quart lloc ha estat per a la pirotècnia canadenca Sirius, que va obrir el concurs la nit de dimecres, i que ha obtingut 5.867 punts. Cadascuna de les quatre empreses que ha participat enguany al concurs ha rebut un import màxim de 19.000 euros per disparar els respectius espectacles pirotècnics, després que van ser triades d'entre un total de 23 empreses que van presentar propostes.

El veredicte s'ha emès sumant les votacions de les 39 persones que formen part del Jurat Popular i afegint-li després -mitjançant una fórmula matemàtica que dóna més pes a aquest segon ingredient- les votacions dels 8 membres de la Comissió Tècnica. El jurat ha hagut de puntuar cinc aspectes de l'1 al 10: la riquesa i varietat de colors; el ritme; l'originalitat; la potenciació de l'escenari i el conjunt artístic; i els focs aquàtics. La peculiaritat que el veredicte del concurs es faci ponderant la valoració de la Comissió Tècnica i del Jurat Popular ha estat sempre molt ben valorat per les pirotècnies.

La revelació del concurs d'aquest 2013

De les quatre empreses que han participat enguany, l'única que ho ha fet per primera vegada ha estat precisament la guanyadora, la pirotècnia Maria Angustias Pérez. Malgrat aquesta circumstància, es tracta d'una empresa amb una llarga i dilatada experiència, dinàmica i innovadora. Creada l'any 1889, forma part d'una família molt lligada a l'art de la pirotècnica que enguany ha arribat ja a la quarta generació. Ho ha fet desenvolupant espectacles moderns i sorprenents, una qualitat que els dota d'una gran capacitat i experiència en castells de foc.

Fins ara, la pirotècnia granadina havia estat guardonada en diverses ocasions en certàmens estatals i internacionals: al concurs de Bilbao l'any 2012, al Festival Internacional de Pirotècnia de Tarragona del 2007, i el reconeixement al millor disseny a Corea l'any 2008. A més, ha participat en esdeveniments destacats, com les mascletàs de les falles de València dels anys 2010 al 2013.