La Universitat de Girona, setena en recerca

Per disciplines, la química se situa en el primer lloc de l’àmbit català i el quart de l’espanyol

La qualitat de l’activitat investigadora de la Universitat de Girona (UdG) se situa en la setena posició de les universitats de l’Estat espanyol, segons es desprèn de l'Informe de la Fundación Conociemiento y Desarrollo (CyD), presentat la setmana passada a Madrid, i que enguany arriba a la novena edició.
 
La Fundación CyD, constituïda el 2002 y presidida per Ana P. Botín, és una iniciativa del sector empresarial per avaluar la importància i el paper de les universitats en el desenvolupament econòmic i social del país. És per aquest motiu que des de 2004 edita anualment un informe, i en presenta les conclusions, sobre l’anàlisi duta a terme de les  aproximadament 70 universitats, tant públiques com privades, de l’Estat.  
 
L’avaluació de l’activitat investigadora de la UdG es fa tant des d’un punt de vista qualitatiu com quantitatiu. Des del punt de vista de la qualitat, criteri pel qual la UdG se situa al setè lloc del rànquing, l’anàlisi es fa en funció de l’impacte normalitzat de les publicacions recollides a la base de dades Scopus.
 
Els investigadors publiquen els seus avenços i els resultats de les seves investigacions en revistes especialitzades. La citació i l’ús que es faci d’aquestes publicacions en estudis posteriors és el que s’anomena impacte, i aquest impacte també es pondera en funció de la mitjana del seu àmbit de coneixement.
 
En l’anàlisi quantitativa, cal remarcar que l’informe reconeix també el creixement de la pròpia producció. Respecte de 2003, la UdG ha triplicat el nombre de publicacions.
 
Per disciplines, qualitativament, la química és la que treu més bona nota a la UdG, perquè se situa en el primer lloc de l’àmbit català i el quart de l’espanyol.
 
L'Informe CyD 2012 valora molt positivament l’intercanvi i la transferència de coneixement del binomi UdG-Empresa, que palesa l’eficiència de la institució universitària gironina, i inclou un article de Manuel Cermerón, director general de la Fundació Aqualogy, sobre el portal H2Ocupació, desenvolupat en el marc del Campus d'Excel·lència e-MTA, per la UdG i la UIB, amb l’objectiu de promoure el foment de la inserció laboral i l’ocupabilitat en els sectors vinculats a l'aigua.
 
L'informe CyD 2012 es pot consultar i descarregar al web de la Fundación Ciencia y Desarrollo.