Endesa acaba d’instal·lar 52 noves caixes niu a suports elèctrics de l’Alt Empordà amb l’objectiu de potenciar la conservació i la reproducció del xoriguer petit (Falco naumanni) a la comarca.
Aquesta és una espècie d’au rapinyaire -el més petit dels falcons- que es va extingir a Catalunya i que, gràcies als projectes de cria en captivitat i reproducció engegats per la Generalitat de Catalunya, ara torna a criar a la Plana de Lleida i a l’Alt Empordà, amb unes cinquanta parelles a cada lloc. L’espècie està protegida i continua catalogada com a amenaçada en la categoria de Vulnerable.
Així, la Companyia s’ha sumat a aquest projecte tot cedint els seus suports a la zona. Amb col·laboració amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya (DAAC), ha col·locat els 52 equips (38 proporcionats per Endesa i 14 pel Servei de Fauna i Flora del DAAC) a vint-i-vuit torres elèctriques de diferents línies de mitjana tensió i baixa tensió ubicades a diversos indrets del terme municipal de Mollet de Peralada.
Cada caixa niu pesa 12,3 quilos. El criteri, seguint les indicacions dels tècnics de l’administració catalana, ha estat el d’aconseguir una “nidificació d’alta densitat”, tot aprofitant que l’espècie pot nidificar colonialment.
Això és, instal·lar entre dues i quatre caixes niu per suport, i en suports propers entre sí perquè faci la sensació de colònia. L’objectiu és aconseguir llocs segurs de cria, ja que la seva manca és un dels principals motius pels quals l’espècie no sigui encara viable.
D’aquesta manera, seguint els requisits ecològics de l’espècie, l’alta densitat de caixes niu individuals instal·lades a llocs on no poden accedir els predadors terrestres com genetes o fagines, facilitaria els punts on niar i, en conseqüència, que el petit rapinyaire nidifiqui i amb un èxit reproductor més alt.
L’absència d’habitatge suficient i la vulnerabilitat de l’espècie era, fins ara, un factor limitant fonamental per a la supervivència del xoriguer petit. En aquest sentit, en alguns casos ha calgut modificar la configuració del pal de llum per tal d’instal·lar-hi una creueta metàl·lica -a suficient alçada perquè no estigui a l’abast de depredadors- per a poder-hi col·locar dues caixes alhora. Així, els suports elèctrics s’han convertit en un aliat excepcional per a facilitar-ne la reproducció.
Els treballs han finalitzat ara perquè justament el xoriguer petit comença la seva temporada reproductiva. A més, els cables trenats o aïllats d’aquests suports fan impossible el risc d’electrocució.
La instal·lació de caixes nius a les torres elèctriques és la raó de ser de la col·laboració d’Endesa en aquest projecte, però no pas l’única. La Companyia fa més de vint anys que està realitzant accions al respecte i des de 2017, de manera directa a través del projecte Coracias.
El gaig blau (Coracias garrulus) és una espècie molt lligada a ambients agrícoles i ramaders extensius, on nidifica en cavitats com ara arbres vells com ho són les oliveres o els ametllers; així com en construccions humanes.
La pèrdua d’aquests espais així com la seva absència en zones com són els aiguamolls de l’Empordà, fa que la col·locació de caixes niu sigui una mesura de gestió adient per oferir llocs per nidificar i contribuir a la reproducció i conservació de l’espècie. “Aquest projecte és una mostra de la ferma aposta de la Companyia per a la protecció i la conservació de la Biodiversitat”, assegura el responsable de Biodiversitat, Antonio Casasola.