La Creu Roja nega l'existència d'irregularitats econòmiques durant la presidència d'Homs

L'oficina provincial assegura que no ha vist res irregular en la gestió

Creu Roja de Girona ha negat l'existència d'irregularitats econòmiques a l'assemblea del Pla de l'Estany des del 2008 fins al 2010 quan l'imputat per presumptes abusos sexuals a nois immigrants, Joaquim Homs, va estar al capdavant.

En un comunicat emès per l'oficina provincial de l'entitat a Girona, l'organització assegura que compta amb tota la documentació sobre la gestió econòmica realitzada durant aquest període de temps i que tant la supervisió interna com l'Auditoria independent que analitza els comptes no ha detectat cap irregularitat. Per altra banda, ressalten que "en tot moment" s'ha complert amb les activitats concertades amb l'Ajuntament de Banyoles i el Consell Comarcal del Pla de l'Estany.

Aquestes valoracions arriben després que avui s'ha donat a conèixer l'existència de dos informes de l'Ajuntament de Banyoles on es posa al descobert irregularitats econòmiques a la Creu Roja del Pla de l'Estany durant la presidència d'Homs entre el 2008 i el 2010. En aquests papers, es comenta que l'organització no justificava els diners públics que rebia del consistori de Banyoles, uns 30.000 euros anuals com tampoc la subvenció de 8.000 euros anuals que lliurava el Consell Comarcal del Pla de l'Estany. En aquest cas, l'organització no justificava les seves despeses amb els corresponents rebuts.

Aquesta informació està inclosa al sumari del cas, juntament amb un informe policial, on es vincula aquestes irregularitats amb la capacitat econòmica d'Homs per "manipular" les víctimes oferint-los feina o diners a canvi de suposats favors sexuals. Segons es desprèn d'aquests informes, Homs controlava de manera "exclusiva" els mitjans econòmics i materials de l'entitat i els utilitzava en benefici propi per poder cometre els suposats abusos sexuals a canvi de favors com ara contractes de treball i que, segons la policia, donaria "credibilitat" al que expliquen els menors.

A més, segons la documentació recollida al sumari, Creu Roja hauria tingut coneixement de les suposades irregularitats econòmiques al comitè comarcal del Pla de l'Estany, dirigit en aquell moment per Homs, i dels "rumors" de que podria estar relacionat amb abusos de caire sexual.

Aquest divendres a la tarda però, la Creu Roja ha sortit al pas negant l'existència d'aquestes irregularitats econòmiques durant dos anys. En una breu nota informativa, l'entitat assegura que l'oficina provincial de la Creu Roja a Girona té a la seva disposció tota la documentació sobre la gestió econòmica de l'activitat realitzada a l'organització del Pla de l'Estany durant aquest període de l'any "sense que s'hagi detectat cap irregularitat, ni en la supervisió interna habitual, ni en la revisió externa que cada anualitat realitza una auditoria independent", afirmen.

Des de l'organització també volen "deixar constància" que "en tot moment" s'han realitzat les activitats concertades amb l'Ajuntament de Banyoles i el Consell Comarcal del Pla de l'Estany i asseguren que no tenien coneixement dels informes tècnics elaborat pel consistori de Banyoles en "referència al requeriment de les justificacions corresponents", assenyalen.

En el comunicat, l'organització "ratifica" la seva voluntat de col·laborar amb la justícia per aclarir tots els fets produïts al voltant de la denúncia dels presumptes abusos sexuals d'Homs i subratllen que l'entitat ja s'ha personat en la causa com a part interessada i afectada.