Els aficionats del cinema preneu nota! El Festival Confrontation se celebrarà del 13 al 18 de juny de 2024 a Perpinyà. Per primera vegada, l'esdeveniment es desenvoluparà al cor de la filmoteca de l'Institut Jean Vigo, a l'Arsenal. El programa, el qual durarà cinc dies, inclou cinema a l'aire lliure, conferències, trobades i concerts... tot això girant al voltant de la temàtica de l'aigua.
En la seva 59a edició, el Festival Confrontation s'instal·la en un lloc únic. Tres espais de projecció estaran oberts al públic a l'Arsenal, on es barrejaran les restes de l'antiga Església de Grands Carmes i diversos edificis abandonats per l'exèrcit.
"Un lloc on el cafè-concert es troba amb la sala de projecció"
Els debats i trobades tindran lloc després de les projeccions de pel·lícules en 35 mm, a la sala Marcel Oms de l'Institut Jean Vigo. La sala de concerts de la Casa Musicale serà també el centre neuràlgic del festival, amb una llibreria i una exposició obertes al públic. Equipada d'un projector de 16 mm, també es projectaran formats més petits com el “Súper-8” (cinema amateur), vídeos analògics i digitals. "És un encreuament entre un cafè-concert i una sala de projecció", explica Manon Billaut, directora de la filmoteca de Perpinyà.
Finalment, diverses pel·lícules es projectaran a l'aire lliure a l'Església de Grands Carmes. Aquest edifici protegit del centre històric s'ha redissenyat per a acollir al públic, al mateix temps que es posa en relleu la seva arquitectura. "Des de 2021, organitzem sessions de cinema a l'aire lliure en aquest aparador que pot acollir fins a 450 persones", explica Billaut. Sota un cel estrellat, l’Església de Grands Carmes cobrarà vida.
Cinema de reflexió a càrrec dels actors del sector de l'aigua
Com confirma Manon Billaut, aquest festival està lluny de ser un simple "cineclub". L'esdeveniment és també una oportunitat per a mostrar la impressionant col·lecció de pel·lícules de l'Institut Jean Vigo: "No és només una activitat d'oci, és un cinema que convida a la reflexió". Prop de 5.000 bobines de pel·lícules es conserven acuradament entre els murs de la Filmoteca. La missió dels conservadors? Promoure i transmetre aquest patrimoni cinematogràfic, que culmina amb l'organització del Festival Confrontation.
Enguany, els organitzadors han escollit com a tema un element essencial que els cineastes fa molt temps que magnifiquen: "l'aigua al cinema". Entre les pel·lícules que es projectaran figuren documentals com "Oceans", "amb imatges magnífiques i un missatge molt potent", afirma Kees Bakker, el director de l'Institut Jean Vigo. El tema de l'aigua també s'abordarà des d'un punt de vista humorístic, amb la projecció de pel·lícules d'humor gràfic com "Cadet d'eau douce", una pel·lícula muda americana. "Amb aquest programa volem arribar a un públic el més ampli possible, però que pugui fer-se preguntes sobre l'aigua". És un tema que no s'ha triat a l'atzar, a causa de l'actual sequera a la zona de Pirineus Orientals.
Aquesta 59a edició comptarà amb diversos ponents convidats a l'Arsenal, entre ells l'hidrogeòleg Henri Got i l'oceanògraf, François Sarano. L'exdirector de recerca del programa Deep Ocean Odyssey, Sarano va participar al costat de Cousteau en una vintena d'expedicions a bord del Calypso. "Ens parlarà del treball que fa per a ajudar a salvar la vida marina i de la seva experiència filmant els oceans clàssics", explica Billaut.
Projecció de pel·lícules de culte a l'Institut Jean Vigo de Perpinyà
La pel·lícula de culte “Tauró” serà presentada per Marie-Pierre Ramouche, professora i investigadora de la Universitat de Perpinyà. "És una pel·lícula que va marcar a tota una generació, però també va crear una imatge negativa del tauró. És interessant veure com el cinema pot interactuar amb la realitat i provocar desastres en termes de biodiversitat, encara que no fos necessàriament la idea original del director", explica Manon Billaut. L'objectiu és també estudiar la realització d'una pel·lícula d'època, amb efectes especials filmats sota l'aigua. Al vespre es projectarà en 3D la pel·lícula "L'estranya criatura del llac negre".
Els matins del dissabte i el diumenge estaran dedicats als infants, amb projeccions familiars. "Projectarem pel·lícules de culte -de 1890 a 1915- i dibuixos animats produïts a la regió d’Occitanie. Sempre hi ha un interès per promoure la regió i, al mateix temps, tornar als inicis del cinema".
Un festival que combina valor artístic i ecorresponsabilitat
Enguany, els aficionats al setè art podran gaudir del festival mentre sopen a l’aire lliure, amb l'arribada de food trucks de curtcircuit. "Ens assegurem que els proveïdors locals treballin per a nosaltres, i donem prioritat a la cuina ecològica i vegetariana", expliquen els organitzadors. S'han acabat les ampolles d'aigua de plàstic i els estris d'un sol ús, i els assistents al festival rebran material com les ecocups.
El programa complet pot consultar-se aquí.