Els candidats gironins inicien la campanya electoral amb la vista posada a Madrid i Argelers

La possible dimissió de Sánchez i la irrupció de Puigdemont polaritzen el debat

Els principals partits de l'arc parlamentari van iniciar ahir la cursa electoral de cara a les eleccions del 12 de maig amb els candidats de la demarcació de Girona oferint les seves primeres declaracions d'intencions.

La candidatura de Junts+ Puigdemont per Catalunya a la demarcació de Girona, encapçalada per Salvador Vergés, serà una de les que es preveu que obtinguin millors resultats després de l'anunci de Carles Puigdemont de tornar a la presidència de la Generalitat.

Amb tot, la possible marxa de Pedro Sánchez al capdavant de l'executiu espanyol també ha enterbolit el debat i desviat l'atenció cap a Madrid. En aquest sentit, l'exalcalde de Girona va desafiar ahir des d'Argelers al socialista i li va etzibar que "nosaltres sortim plorats de casa perquè coneixem la justícia espanyola".

En clau gironina, Vergés va posar el focus en la posada al dia de les infraestructures, com la variant d’Olot - les Preses, el desdoblament de la N-II, l’estació del TAV a l’aeroport o la millora de la línia R-3 de ferrocarril. El candidat de Junts també va parlar sobre la necessitat de simplificar la burocràcia que suposa un fre a l’activitat econòmica, o d’adaptar les polítiques a la realitat de cada territori.

A l'altra banda del quadrilàter polític s'hi troba Laia Cañigueral per ERC, que haurà de batallar per no perdre terreny després de comptar amb un Pere Aragonès molt desgastat per la gestió que ha fet el Govern els darrers mesos i que ha omplert de desafecció a molts independentistes. Amb tot, la candidata va dir ahir que segueixen avançant "en les vies de negociació per aconseguir un referèndum" i s'ha penjat la medalla de ser "els únics que piquem pedra per la llibertat del nostre país".

El PSC, un dels principals favorits a les enquestes a escala global, van iniciar la campanya a l'Escala (Alt Empordà) amb la candidata Sílvia Paneque posant el focus en el Campus de Salut, les variants d'Olot i les Preses, l'adaptació al canvi climàtic, la dessalinitzadora de la Costa Brava Nord o els barracons als centres escolars, entre d'altres.

Paneque ha fet referència al moment polític que s’està vivint “que exigeix de la defensa de la democràcia" i ha volgut anar un pas més enllà assegurant que "la dreta té una actitud inexplicable", en clara referència a la situació que viu el president del govern espanyol.

Els Comuns, amb un gran feu de votants a la demarcació de Barcelona, intenten treure el nas a Girona amb el candidat Eloi Badia, que ahir va posar el focus amb diverses mesures per a l'estalvi d'aigua i la garantia del subministrament.

En aquest sentit, va parlar sobre el pla de reutilització de l'aigua regenerada pel 2040 que veu "massa llarg" i assegura "cal accelerar". En aquesta mateixa línia va explicar que seria necessari un gran pla de millora de la xarxa per augmentar en eficiència i evitar pèrdues i, finalment, recuperar els aqüífers.

Jaume Veray del PP es llença a la campanya amb l'objectiu de recuperar el diputat perdut per Girona, assegurant que "un diputat per Girona és un PP fort a Catalunya", alhora que serveix per a tenir "una Catalunya sense Puigdemont".