Els viveristes de la Cellera de Ter demanen que l'ACA els ''obri l'aixeta''

La comunitat de regants no pot donar-los aigua i perilla la seva continuïtat

Si no plou aviat, a finals d'aquesta setmana s'acabarà l'aigua que en Toni González té al dipòsit del seu viver. Fa dies que l'estira regant "molt menys del que caldria" per mantenir vives les 180.000 plantes que té.

Per això, demana a l'ACA que li doni una solució, ja que des del passat dimarts 16 no tenen aigua, perquè la comunitat de regants no els la pot facilitar. El problema és que la comunitat del Molí de la Pardina s'exposa a una multa si ho fa i això afecta els més de 200 socis que hi ha a dins.

El decret de sequera impedeix a la comunitat captar aigua del Ter. A més, la riera de Gusó, d'on sí que podrien agafar-ne, està seca i no en baixa. González, però, lamenta que el dia que els van dir que els tallaven l'aigua va coincidir amb l'autorització per omplir piscines privades, per utilitzar-les com a refugis climàtics. "Sembla que et prenguin el pèl", lamenta.

Des del sector han volgut donar suport als afectats i assenyalen que no hi ha cap comparació igual amb altres activitats econòmiques. A més, el president de la Federació de Viveristes Agricultors de Catalunya, David Borda, assegura que la possibilitat d'anar a buscar aigua a Girona per regar "no és viable" perquè els costos són alts i obligaria a repercutir-los a les vendes.

La comissió del maig

Tot plegat, però, es pot desencallar en la següent comissió de desembassament, prevista per principis del mes de maig. Aleshores, l'ACA valorarà si es pot captar aigua del Ter o, per contra, manté les restriccions a la comunitat.

El problema és que la darrera comissió d'octubre va donar llum verda al Molí de la Pardina a la captació d'aigua durant sis mesos, moment en què calia tornar a revisar, però el Departament ha decidit posposar la comissió fins al maig. Com que a l'abril finalitzava el període, s'ha impedit a la comunitat captar aigua, sota amenaça de sanció.

Des de l'ACA assenyalen que en la pròxima comissió es definiran les dotacions per a cada ús en funció de la disponibilitat d'aigua als embassaments, "analitzant la possibilitat que, tot i l’emergència, puguin tenir major disponibilitat d’aigua".

"Ens obliguen a tancar"

En Pere Avià també té un viver al Pasteral, que pertany a la Cellera de Ter. Com en Toni González no entén la decisió de l'ACA i carrega contra el Govern a qui acusen d'obligar-los a tancar. "Si no ens donen aigua, haurem de tancar mentre ens mirem com se'ns moren les plantes, lamenta Avià.

A més, els dos viveristes recorden que tenen un document signat quan es va construir la presa de Susqueda on diu que els garantien l'aigua "sempre". Ara, però, la realitat és que un cop s'acabi la que els queda en els dipòsits no podran fer anar els aspersors que reguen les plantes que tenen a l'hivernacle.

"Un cop ens no ens en quedi haurem de plegar. En dos dies se'ns assecarà el que queda i haurem de deixar de treballar. Quan els expliques a la família, amics o clients que et deixen sense res d’aigua, no ho entenen”, lamenta Avià.

I és que la situació és "encara més frustrant" per a aquestes dues empreses perquè tenen l’aigua "a tocar de casa". Just a 300 metres hi passa el Ter i estan al costat del pantà de Susqueda. "Mai de la vida ens hauríem pensat que ens podrien tancar l’aixeta. Som un negoci tan lícit com la resta i no ens donen ni el 20%. És una vergonya", lamenta González.