Calonge viu un Sant Jordi avançat amb un cap de setmana de vendes i ''bon ambient''

Per demà pronostiquen que només els habitants del municipi participin de la diada

El municipi de Calonge i Sant Antoni (Baix Empordà) va iniciar les activitats de la diada el dijous de la setmana passada per convertir aquest cap de setmana en l’epicentre de la festa i el llibre catalana i captar el públic visitant. Els cinc llibreters que tenen la persiana aixecada avui dia al municipi asseguren que han viscut uns dies molt forts pel que fa a vendes i de públic.

El dissabte els establiments van muntar una parada al nucli antic del municipi mentre hi havia activitats populars i familiars. La propietària de la llibreria La Fàbrica, Lídia Lobato, assegura que hi havia “molt bon ambient” i que molta gent va venir a Calonge on es va trobar “una autèntica festa organitzada” i això els va convidar a fer una volta i avançar-se al Sant Jordi per comprar els primers llibres.

La jornada es va completar amb presentacions de llibres, signatures per part de diversos autors i cap al vespre el municipi es va omplir de música amb concerts. La treballadora de Calonge Còmics, Olga Ivanova, assegura que no s’esperaven tanta gent el dissabte. El diumenge, però, encara va ser un dia més potent. En aquest cas, les llibreries van optar per muntar una parada davant dels mateixos establiments.

La propietària de la llibreria Rals, Meritxell Rals, explica que va tenir diversos autors signant al llarg de tot diumenge i això també va animar al públic a entrar i remenar llibres. Això va fer que fos “un cap de setmana intens” sobretot de públic que venia de fora. Lobato detalla que van venir visitants de “Girona, Barcelona i fins i tot de Tarragona”.

Primera diada laborable

De tota manera, Meritxell Rals recorda que no ha estat tan potent com el de l’any passat, perquè la diada coincidia en diumenge. De fet, aquest ha estat el primer any des que Calonge és ‘poble de llibres’ que la diada coincideix en un dia laborable.

Per a Rals, això també permet que el públic local aprofiti el 23 d’abril per viure un Sant Jordi “més tranquil” a Calonge amb menors aglomeracions que altres anys. A més, les llibreries aposten per enfocar la diada a autors més locals i potenciar llibres d’autors locals. “Hi ha temes que tracten autors d’aquí que interessen més a la gent del poble”, ha afegit Rals.

Per aquest dimarts, però, el consistori també ha organitzat una desena d’activitats. L’objectiu és que malgrat ser dia laborable, la cultura es mantingui viva al municipi i la diada segueixi celebrant-se a Calonge.

Ivanova creu que com que la gent treballa “potser a la tarda vindrà gent de pobles propers” i confia que aquest dimarts tanquin amb un bon balanç després d’un cap de setmana que ha superat totes les expectatives.

Meritxell Rals, però, té la vista posada al cel. Malgrat que les previsions marquen bon temps amb vent, hi ha risc d’alguna pluja a la tarda. “Estem parlant amb tots els experts per veure com ho fem, tenim els plàstics a punt i estarem pendents de què passa”, afegeix preocupada. Així i tot, assegura que la pluja només comportarà una logística més complicada però no preveu que això espatlli l’esperit del Sant Jordi.

Més enllà d’aquest dimarts, el ‘poble de llibres’ allargarà els actes de la diada de Sant Jordi fins al cap de setmana vinent. Lídia Lobato assegura que aquest any el municipi ha optat per fer “una diada ‘XL’” que ajudi a mantenir l’atracció de visitants.