Creixen un 28% els delictes violents a la Garrotxa i Olot crearà un grup policial específic per lluitar-hi

En breu entraran en funcionament les càmeres de seguretat instal·lades a diversos pobles

La Junta de Seguretat que s'ha fet a Olot aquest dimarts ha revelat un increment dels delictes amb violència -especialment robatoris- a la Garrotxa el darrer any. Un increment que, expliquen els Mossos, es va deixar notar de manera més evident passades les festes del Tura, que van ser "molt tranquil·les" des d'un punt de vista policial.

Les setmanes posteriors, però, es va detectar un "repunt d'aquests fets que causen alarma social" al centre de la capital de la Garrotxa. Això va fer que els Mossos creessin l'anomenat 'Grup 200', dedicat a vigilar aquests espais i evitar els robatoris amb violència i intimidació, especialment vinculats a l'oci nocturn.

Es tracta de vuit policies que patrullen coordinadament i que reforcen unes hores i vigilen espais determinats. Aquest dispositiu ha fet que es redueixi de manera substancial el nombre de delictes al centre de la capital de la Garrotxa, però alhora ha fet que els responsables dels fets es desplacin a altres barris.

Tot i que per al coordinador de les Policies Locals de Catalunya, Marc Costa, Olot és una "ciutat segura que té xifres de delinqüència acceptables", la realitat és que la "percepció subjectiva" és que hi ha certa inseguretat. El problema, explica l'alcalde de la ciutat, Pep Berga, és que la sensació que poden tenir els veïns és d'inseguretat.

Per això, des de l'Ajuntament d'Olot es posarà en marxa un grup similar al dels Mossos d'Esquadra, dedicat en exclusiva als delictes amb violència i intimidació. Es tracta de tres agents i un caporal que patrullaran conjuntament per espais que la policia té detectats, per tal d'evitar els delictes i alhora, donar "més sensació de seguretat".

La iniciativa es posarà en marxa a partir del mes d'agost, ja que s'inclou en el 15% d'increment d'agents del cos que té previst l'Ajuntament. Així doncs, caldrà esperar que s'incorporin els nous policies que ara estan fent la formació a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC).

Amb tot, Berga ha destacat que hi ha hagut un descens del nombre d'ocupacions a la ciutat, si bé ha deixat clar que "cal seguir lluitant" contra aquells que ho fan de manera incívica i provoquen molèsties als veïns.

Les càmeres, a punt

Un dels elements que més s'esperen els Mossos d'Esquadra de la Garrotxa és l'entrada en funcionament de les càmeres de seguretat que s'han instal·lat a diferents poblacions de la comarca. L'objectiu és tenir controlats els vehicles que entren i que són sospitosos. "Ens ajudarà a saber per on ha entrat i saber per on es mou i interceptar-lo", ha remarcat Ortiz.

Avui dia les càmeres estan instal·lades, però encara no funcionen, ja que estan pendents d'una darrera certificació per poder-les connectar als Mossos d'Esquadra. Aquesta és una gestió que fa el Consell Comarcal de la Garrotxa i que, un cop enllestida, permetrà un "major control" dels fets delictius que es produeixin.

Set identificats

En relació amb la baralla pel robatori d'un mòbil que es va registrar el cap de setmana passat a Olot, Ortiz ha explicat que hi ha diligències obertes i només s'ha identificat els set participants, si bé no s'ha detingut a ningú. El cap dels Mossos a la Garrotxa ha deixat clar que "no es tracta de bandes" i que les lesions "son lleus".