Ripoll protesta contra la censura del cartell de la festa major penjant-lo en carrers i botigues

Aliança Catalana va decidir triar-ne un altre perquè hi apareix un vel islàmic

Veïns i entitats de Ripoll han protestat contra la censura del cartell de la festa major penjant-lo en carrers i botigues. "Hem dit prou", asseguren. Es va fer una primera encartellada ahir al vespre en diverses parets, però com que aquest matí els cartells s'han arrencat, n'han començat a penjar més; aquest cop, també als aparadors de botigues.

"Cal acceptar allò que va decidir el vot popular, sumat a l'expertesa de les persones que hi entenen en art i que també van avalar la proposta guanyadora", subratllen els qui hi ha darrere la protesta. El cartell, molt colorista, és obra de la il·lustradora Ivonne Navarro. L'alcaldessa Sílvia Orriols i l'equip de govern, d'Aliança Catalana, el van censurar perquè surt una noia amb vel islàmic.

El cartell que va guanyar el concurs, escollit durant la Fira de les 40 Hores, és una proposta colorista on hi apareixen personatges de tot tipus. Allò que no va agradar a l'equip de Sílvia Orriols és que a la part de baix hi ha dibuixada una noia amb vel islàmic. Com que la il·lustradora va negar-se a treure-la, el cartell que l'Ajuntament editarà és el que el jurat va deixar en segona posició.

Navarro va explicar que sentia "ràbia i impotència" perquè "la censura continua passant". La il·lustradora va defensar que el seu cartell reivindica, precisament, l'esperit "inclusiu" de Ripoll i la diversitat de la festa major.

El seu cartell, però, sí que s'ha penjat a diversos punts del municipi. Perquè davant la decisió d'Aliança Catalana, un grup de veïns i diverses entitats han decidit imprimir-lo i encartellar parets de Ripoll amb la proposta de Navarro. "Davant la censura, hem dit prou", asseguren.

Els cartells que s'han penjat, a més d'incloure la il·lustració, també s'acompanyen amb els hashtags #StopRacisme i #StopCensura. Els impulsors de la iniciativa subratllen que, sobretot, aquesta protesta ha sortit de la societat civil, tot i que al darrere també hi hagi el suport de diverses entitats. Entre aquestes, Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, la Plataforma Antifeixista del Ripollès, l'Associació Marroquina Juvenil del Ripollès o el casal popular 'La Metxa'.

També, en aparadors de botigues

Aquest divendres al vespre es va fer una primera encartellada en parets del poble. I com que aquest matí els cartells s'han arrencat, se n'han tornat a penjar més als carrers. I en aquesta ocasió, també en aparadors d'algunes botigues. "Ens hem trobat gent que mentre els penjàvem ens feia fotos, i això ens ha encoratjat", subratllen els qui hi al darrere de la protesta.

A més, també critiquen que amb la decisió de vetar el cartell de l'artista, l'equip de govern d'Aliança Catalana ha incomplert allò que disposa la Guia per a la diversitat de creences als centres religiosos de Catalunya. Un document on, precisament, es recull que indumentàries com "la xaia, el hijab, el turbant sikh o la quipà no perjudiquen l'infant o adolescent".