Els Premis G! van a Josep Ros, l'hotel Park Puigcerdà, les dones dels Centres d'Immersió Costa Brava i Joan Juncà

L'editorial Petit Futé, la revista Descobrir i els periodistes Kris Ubach i Holger Bernet, premis de comunicació

Els Premis G! del turisme gironí han celebrat aquest dijous la divuitena edició amb una gala al Teatre Jardí de Figueres (Alt Empordà). El propietari de Creuers Mare Nostrum, Josep Ros; l'hotel Park Puigcerdà; el col·lectiu de dones emprenedores de l'Associació de Centres d'Immersió de la Costa Brava i el cap de sala de Ca l'Enric, Joan Juncà han estat els guardonats amb els premis honorífics d'aquesta edició.

Els premis de comunicació s'han concedit als treballs publicats i divulgats per l'editorial francesa Petit Futé i la revista Descobrir. També s'ha reconegut en aquesta categoria els periodistes especialitzats en viatges, la catalana Kris Ubach, i l'alemany Holger Bernet, pels treballs publicats a la revista Viajar i diversos diaris alemanys.

Organitzats pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona i presidits pel president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, els premis han lliurat vuit guardons distribuïts en dues categories: els premis d'honor i especials, i els premis de comunicació turística.

El la categoria dels premis honorífics, s'ha concedit el premi G! Josep Pujol i Aulí, en reconeixement a la tarda professional, al fundador i propietari de Creuers Mare Nostrum de l'Escala, Josep Ros. Ros va ser pioner a oferir experiències marítimes úniques per a la descoberta dels valors i atractius naturals de la Costa Brava.

Compromès en la conservació del medi natural, la seva empresa ha esdevingut la primera companyia de transport marítim de passatgers a obtenir la Carta Europea del Turisme Sostenible al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. El guardó també distingeix la "vocació, la contribució al sector turístic i l’estima a la nostra terra".

El Premi G! Francesc Xiquet i Sabater, en reconeixement del projecte empresarial, ha estat per a l'hotel Park Puigcerdà, una empresa familiar amb cinquanta anys de trajectòria en el sector de l’hostaleria ceretana i un establiment hoteler i gastronòmic amb una àmplia oferta de serveis de qualitat. El premi també reconeix la seva participació en associacions i col·lectius de la comarca de la Cerdanya i la implicació en la promoció turística del Pirineu de Girona.

El Premi G! Especial Jordi Comas i Matamala, ha recaigut en el col·lectiu de dones emprenedores a la mar, de l’Associació de Centres Immersió de la Costa Brava. Et col·lectiu està integrat per Gemma Aymerich, Elisenda Giró, Erika López i Ana Mata, fundadores i directores de centres d’immersió, patrones d’embarcació i instructores de busseig amb una llarga trajectòria en el sector del submarinisme i les activitats aquàtiques. D’aquestes premiades en destaquen la implicació en el món associatiu, el compromís amb la protecció del medi natural i la implementació d’iniciatives de sensibilització i bones pràctiques.

El Premi G! Especial Juli Soler i Lobo, ha estat per a Joan Juncà, en reconeixement de la seva trajectòria i experiència professional en l’àmbit de la restauració a les comarques gironines, per portar a "l’excel·lència" l’ofici de cap de sala al Restaurant Ca l’Enric, de la Vall de Bianya, i per "la seva vocació de servei, cultura de l’esforç, dedicació i estima pel territori".

El concurs de comunicació turística de les comarques de Girona és d’àmbit internacional, dels més ben dotats econòmicament a l’Estat espanyol, amb 12.000 euros, i amb un jurat professional que designa els treballs més destacats. En aquesta edició s’han presentat en diferents idiomes un total 32 treballs, que han optat a les diverses categories.

El Premi G! de comunicació turística de les comarques gironines Climent Guitart, dotat amb 3.000 euros, ha estat per a l’editorial Petit Futé, per la gran producció de continguts generats sobre la demarcació de Girona —especialment per la guia Petit Futé, 2023-2024. Costa Brava: Pyrénées de Gérone—, la varietat de temàtiques tractades, la diversitat de materials publicats en diversos formats i plataformes, i l’abast assolit d’usuaris. A més, el guardó valora positivament la visió projectada sobre la idiosincràsia del país entre el públic francès.

D'altra banda, el Premi G! de comunicació turística de les comarques gironines, al contingut més original i innovador sobre l’oferta turística de la Costa Brava o el Pirineu de Girona, també dotat amb 3.000 euros, ha estat per a Kris Ubach, per la publicació a la revista Viajar del reportatge 'La otra Costa Brava', per 'l'originalitat de la temàtica i per la qualitat redaccional dels textos. Altrament, per mostrar una visió diferent de la Costa Brava, per introduir testimonis de valor i per la qualitat literària del text i de la imatge'. 

El Premi G! de comunicació turística de les comarques gironines a la millor experiència turística de la Costa Brava o el Pirineu de Girona, dotat amb 3.000 euros, ha sigut per a Holger Bernert, pel reportatge 'Kataloniens wilde Küste', publicat en nombrosos mitjans de comunicació d’Alemanya, perquè exposa a través d’una ruta en autocaravana per la demarcació de Girona l’aposta de la destinació en l’àmbit de la sostenibilitat i perquè descriu indrets i establiments que proposen activitats originals per al visitant potencial.

Finalment, el Premi G! de comunicació turística de les comarques gironines a la millor proposta o experiència en turisme sostenible a la Costa Brava o el Pirineu de Girona, dotat amb 3.000 euros, ha estat per a la revista Descobrir per la publicació del reportatge 'Muntanyes infinites', centrat en el Ripollès i que forma part del dossier 'Escapades a la neu', per promocionar els valors del Pirineu de Girona, per proposar activitats de turisme actiu respectuoses amb el medi natural i per la qualitat del text i de la fotografia.

Durant l'acte, el president de la Diputació i del Patronat de Turisme, Miquel Noguer, ha destacat les dades positives que van registrar durant el 2023 i ha assegurat que el 2024 "comença bé". En aquest sentit, ha dit que durant la Setmana Santa hi ha hagut xifres positives. Noguer, però, també ha afirmat que tot i la situació geopolítica i la crisi hídrica, el sector turístic està sent "resilient" i un "model i exemple" per altres sectors. "Tenim clar que el turisme a la nostra destinació no ha tocat sostre", ha assegurat.

Per la seva banda, la directora general de Turisme, Marta Domènech, ha afirmat que el món del turisme està "en constant evolució" i caldrà adaptar-se, "col·laborar i innovar". Tot plegat, ha dit, per poder ser "competents i competitius" en un món cada vegada més complex i competitiu.

En el decurs de l’acte també s'ha lliurat els diplomes als guardonats amb els premis especials, i el nou trofeu escultòric Emmirallat —dissenyat per Katrin Pastrana i creat amb la col·laboració d’estudiants del cicle de Models 3D, Motlles i Art Toys, de l’Escola d’Art d’Olot— als guardonats amb els premis honorífics de la divuitena edició. Al final de la gala, s'ha ofert als assistents un còctel elaborat a càrrec de cinc restaurants del col·lectiu La Cuina del Vent (La Taverna del Barri Vell, Restaurant Orígens, Hotel Duran, El Portal de Bàscara i Noray).

Reconeixement al sector turístic

Organitzats pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona, els Premis G! tenen com a objectiu reconèixer i premiar la trajectòria i la "bona gestió empresarial" dels professionals turístics gironins.

D'altra banda, amb els premis de comunicació, es busca "estimular la difusió a l'exterior dels recursos i atractius turístics de la Costa Brava i el Pirineu de Girona i, amb el premi de recerca, promoure el coneixement d'aquesta activitat aplicada a la demarcació de Girona.