Un espectacle inspirat en la senyera obre el concurs de focs de Blanes

Unes 80.000 persones han vist l'actuació de la canadenca Pirotècnia Sirius

La canadenca Pirotècnia Sirius ha inaugurat aquest dimecres el 43è concurs internacional de focs de Blanes (Selva) i ho ha fet amb un espectacle inspirat en la senyera. Els grocs i els vermells han estat molt presents durant els més de vint minuts que ha durat l'exhibició i on no hi han faltat les palmeres, les meduses i les cares. Protecció Civil ha xifrat en uns 80.000 els espectadors que s'han concentrat a tota la franja litoral del municipi per no perdre's detall del tret de sortida del certamen, que s'allargarà fins al pròxim dissabte.

Les altres empreses que competiran per fer-se amb el primer premi són de Madrid, Saragossa i Granada. Amb molt de ritme i una destacada varietat de figures. Així és com la Pirotècnia Sirius ha volgut sorprendre als 80.000 espectadors que aquest dimecres a la nit s'han concentrat a la platja de Blanes per assistir al tret de sortida del certamen. L'actuació ha comptat amb les tradicionals palmeres, pirotècnia aquàtica i figures com ara cares i meduses, que han rebut l'ovació del públic. Els colors de la senyera també han estat presents en un espectacle que s'ha inspirat en aquesta bandera, una aposta que l'empresa ha fet per primera vegada i que ha estrenat al municipi de la Selva.

Aquesta empresa compta amb més de 130 anys d'història i 45 anys d'experiència en espectacles pirotècnics arreu del món. L'any 2010 va oferir l'espectacle d'obertura i clausura dels Jocs Olímpics de Vancouver que es van fer a Canadà a més de guanyar el 2009 un dels millors concursos del món a Montreal.

L'espectacle d'aquest dimecres és el tret de sortida d'un concurs que s'allargarà fins dissabte i on es podran veure les propostes de la madrilenya Pirotècnia Vulcano (va guanyar el concurs de Blanes l'any 2009); la Pirotècnia Zaragozana (que substitueix els guanyadors de l'any passat, la italiana Zio Piro, que no han pogut participar per no reunir els requisits de seguretat de la nova normativa espanyola), i l'andalusa Pirotècnia Maria Angustias Pérez, que participa per primer cop a aquest certamen.

Més exigents amb la seguretat

Aquest mes ha entrat en vigor la nova normativa estatal que és més restrictiva amb els espectacles pirotècnics, com és el fet de reduir el calibratge del material tal com ja es va començar a aplicar l'any passat. També s'estableix que el material pirotècnic ha de tenir el marcatge CE com a garantia de seguretat, un fet que no ha pogut complir la italiana Zio Piro, que l'any passat va guanyar els focs de Blanes i que tenia el dret de participar en la següent edició. Aquesta companyia ha estat substituïda per la Pirotècnia Zaragozana, que concursarà divendres.

Una altra de les novetats d'enguany és que s'han hagut de retirar les dotze embarcacions de pesca petites que hi ha a la zona de llançament dels focs i s'han traslladat al port. La mesura pretenia evitar desperfectes i també el risc de tenir dipòsits de combustible a prop dels focs. El dispositiu de seguretat dels focs ha inclòs fins a 150 persones, entre els diferents cossos i personal sanitari i una dotzena d'ambulàncies. Des de les set de la tarda fins a la mitjanit també s'han tallat una dotzena de carrers. Segons ha informat Protecció Civil, no hi ha hagut incidències destacades i l'exhibició ha transcorregut amb total normalitat.

El segon any amb una durada de quatre dies

Aquesta és la segona edició en què els focs duraran quatre dies en comptes de sis com es venia fent fins l'any passat, moment en què l'Ajuntament va decidir reduir el format, el pressupost i els premis. Enguany tot es manté com l'any passat. Amb un pressupost total de 101.000 euros, el consistori abonarà a cada pirotècnia participant un import màxim de 19.000 euros. El premi per al primer classificat serà de 6.000 euros, la invitació per participar en el concurs de l'any vinent i la participació en les Fires de Girona, per un import de 12.500 euros. Aquest any, s'han presentat al concurs un total de 23 empreses, set més que el 2012.