El condemnat a presó per abusar de cinc nenes a Empuriabrava es ven el pis i marxa a França

Fiscal i acusacions demanen l'ingrés a presó immediat malgrat la sentència no sigui ferma pel risc de fugida

La fiscal i les acusacions particulars demanen l'ingrés a presó del condemnat a 24 anys i mig per abusar sexualment de cinc nenes a Empuriabrava (Alt Empordà) entre els anys 2016 i 2019. Les acusacions sostenen que, un cop jutjat i sentenciat el cas i encara que la sentència no sigui ferma, la situació ha canviat i que ara "el risc de fugida és evident".

A la vista que s'ha fet a l'Audiència, han argumentat que el processat s'enfronta a una condemna llarga i que, a més, ha posat a la venda l'apartament d'Empuriabrava on vivia amb la seva dona  i s'ha traslladat a viure a França, d'on és originari. La defensa s'hi oposa. L'advocada sosté que mai ha evadit l'acció de la justícia: "I la prova més clara és que avui és aquí".

El condemnat va estar en presó preventiva arran d'aquests fets entre el 21 de març i el 4 de maig del 2019. Aleshores, va sortir pagant una fiança de 6.000 euros. Actualment continua en llibertat provisional. Aquest dimarts, i a petició de les acusacions, la secció tercera de l'Audiència de Girona ha fet la compareixença per resoldre si el processat ingressa a presó mentre la sentència no sigui ferma.

La fiscal i les acusacions particulars argumenten que la situació "ha canviat", sobretot després que el mateix tribunal el condemnés a 24 anys i mig de presó per abusar sexualment de cinc nenes, amb qui compartia temps sobretot durant les vacances d'estiu, a Empuriabrava. El ministeri fiscal sosté que "el risc de fugida és evident" perquè, a diferència d'abans que el cas arribés a judici, ara el processat sap que s'enfronta a complir una condemna llarga.

En cas que la sala no acordi l'ingrés a presó, la fiscalia ha sol·licitat que li imposin una fiança de 80.000 euros per garantir que no s'escapa. Les acusacions particulars s'adhereixen a la petició i, a més, assenyalen que han descobert que el condemnat ha posat a la venda l'apartament d'Empuriabrava on vivia: "Si la sentència va sortir un divendres, diumenge el pis estava a la venda". El processat ho ha admès i ha remarcat que l'immoble és propietat de la seva dona i que el volen vendre per poder cobrir les despeses del judici, inclosa la possible indemnització de 69.000 euros a les víctimes.

Tot i això, l'advocada de tres de les víctimes ha apuntat que el processat "s'està preparant" per fugir i ha subratllat que França compta amb territoris d'ultramar on el condemnat podria viure i continuar cobrant la pensió de jubilació i que, en canvi, "no tenen acord d'extradició per aquests delictes".

La defensa s'ha oposat a la petició de les acusacions. L'advocada del condemnat ha remarcat que, al llarg de tot el procediment que va trigar cinc anys en arribar a judici, no ha evadit mai l'acció de la justícia i que sempre s'ha presentat quan l'han requerit, també per complir les compareixences periòdiques que li havien imposat. I una prova d'aquesta voluntat de no fugir és, segons la defensa, que aquest dimarts ha comparegut també davant del tribunal, tot i reconèixer que se n'ha anat a viure a França.

La secció tercera de l'Audiència de Girona dictarà una resolució per determinar si el processat pot continuar en llibertat mentre la sentència no sigui ferma o si, per contra, ha d'ingressar a presó.

24 anys i mig de presó

L'Audiència de Girona li va imposar 24 anys, 6 mesos i 3 dies de presó per abusar sexualment de les cinc menors "aprofitant-se" de la confiança que li tenien els pares i els avis de les nenes, amb qui va travar una relació "intensa" d'amistat. Tres de les nenes són germanes i les altres dues germanastres. Segons la sentència, prevalent-se d'aquest vincle entre famílies, va fer tocaments a les nenes quan estaven soles a l'habitació, al sofà de casa d'ell, en moments de joc a la platja o quan feien estiraments al gimnàs. Les víctimes tenien entre 8 i 15 anys.

Segons la sentència, el processat, que tenia 60 anys en el moment dels fets, va generar "uns vincles d'afecte i familiaritat" amb els pares i els avis de les menors que li van "facilitar" perpetrar els abusos: "Li van proporcionar el contacte amb les menors i un relaxament dels frens defensius de les famílies de les menors, que no tenien cap motiu per pensar que l'acusat, trencant els vincles d'afectivitat i lleialtat pròpia de la relació de quasi familiaritat que s'havia format, les sotmetria a conductes que atemptaven contra la seva indemnitat sexual".

El condemnat vivia amb la seva dona a l'apartament d'Empuriabrava. Segons la sentència, les tres germanes van anar a viure a un pis del costat l'any 2015 i van començar a establir la relació d'amistat entre les famílies: "La relació de veïnatge es va intensificar amb el temps i les famílies van començar a compartir àpats i sortides".

La sentència recollia que va abusar de la germana gran quan tenia 15 anys, de la mitjana entre els 13 i els 15 i de la petita entre els 8 i 10 anys. El processat va seguir un patró de conducta perquè, en la majoria dels casos i aprofitant la llibertat de moviments que tenia per aquesta relació de confiança, entrava a l'habitació de les menors quan estaven soles dins l'estança i els hi feia tocaments a les parts íntimes per sota de la roba.

La mateixa conducta també la va tenir quan feia estiraments amb alguna de les víctimes al gimnàs o quan anaven a la platja.

Amb les altres dues víctimes, que són germanastres, hi va compartir temps l'estiu del 2017, quan les nenes, d'aleshores 11 i 13 anys, van anar a passar uns dies de vacances amb els seus avis a Empuriabrava. L'acusat era amic dels avis de les menors "des de feia anys". També va perpetrar els abusos aprofitant "jocs" o quan es banyaven a la platja.

L'Audiència el va condemnar com a autor d'un delicte continuat d'agressió sexual a menor de 16 anys amb introducció de membres corporals amb prevaliment de la relació de superioritat, dos delictes continuats d'agressió sexual a menor aprofitant-se de la relació de superioritat i dos delictes d'agressió sexual a menor. El tribunal li va apreciar l'atenuant de dilacions indegudes pel temps que el cas va trigar en arribar a judici. El temps màxim de compliment de la condemna és de 20 anys.