La companyia d’autocars TEISA ha invertit més de 7 milions d’euros (MEUR) els dos últims anys per reforçar la connexió entre les localitats de Girona i Salt amb la posada en funcionament de quatre nous autobusos elèctrics i per electrificar lacotxera de Montfullà (Bescanó) a partir, entre altres actuacions, de la instal·lació de carregadors ultraràpids que podran utilitzar els busos de la mateixa empresa i alhora estaran a disposició del públic general per a la càrrega de vehicles de qualsevol mena.
També es contempla l’electrificació en quatre cotxeres més amb cinc carregadors a diferents poblacions de les comarques gironines. Aquesta inversió rebrà una subvenció de gairebé 2 milions d’euros procedents dels Fons Next Generation del Departament de Territori i del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.
Es tracta d’un mecanisme de recuperació aprovat el mes de juliol del 2020 per la Unió Europea amb l’objectiu d’afrontar els reptes econòmics i socials derivats de la crisi generada per la pandèmia del coronavirus. Aquestes ajudes econòmiques estan vehiculades per la Generalitat de Catalunya a través de l’Estat i promouen activitats i negocis verds, sostenibles i digitals.
La inversió total s’eleva fins als 7.100.000 euros i la subvenció per a TEISA és d’1.830.000 euros. D’aquests, 210.000 euros són per electrificar la cotxera de Montfullà, i arriben a través de la línia d’ajudes projecte MOVES III de l’ICAEN i el Departament d’Acció Climàtica; 1.485.000 euros pertanyen a l’adquisició d’autocars de baixes emissions, i 136.000 euros van dirigits a la instal·lació de nous carregadors, ajudes dels fons Next Generation del Departament de Territori.
Totes aquestes millores s’han presentat en un acte que ha comptat amb l’assistència de David Mascort, conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; Ester Capella, consellera de Territori; Lluís Coromina, president de TEISA; Àlex Gilabert, director de TEISA; Jordi Viñas, alcalde de Salt; Sílvia Aliu, regidora d'Hisenda i Convivència i Seguretat de l’Ajuntament de Girona, i Xavier Vinyoles, alcalde de Bescanó.
Reforç de les línies L3, L4 i L9
Entre els anys 2022 i 2023, TEISA ha invertit 6.337.000 euros en 20 autocars de baixes emissions, 5 d’ells elèctrics. El primer es va presentar el mes de gener del 2023 en el servei de transport públic a la demanda Clic.cat a la comarca de la Garrotxa. Els 4 restants prestaran servei a partir del 15 d’abril. Dos d’ells ho faran a la línia L9 i els altres dos, a les línies L3 i L4. Aquestes millores comptaran amb el finançament del Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya.
Els nous autobusos elèctrics són vehicles urbans de la marca BYD, amb més de 12 metres de llargada i una capacitat màxima per a 84 passatgers (37 asseguts i 47 drets). Disposen d’un espai habilitat per a dues cadires de rodes, destaquen pel seu baix nivell sonor, tenen pantalles al seu interior que ofereixen dades del trajecte als usuaris i també informació acústica per a invidents.
Tots els seients estan equipats amb connectors USB per carregar dispositius electrònics. Són busos 100% elèctrics amb una autonomia aproximada d’uns 400 quilòmetres, tot i que les previsions de TEISA és que no arribaran a gastar el 50% de la bateria un cop finalitzin cada jornada. Porten dos connectors de càrrega que es poden utilitzar alhora, així com també tres sistemes de climatització independents: un pel conductor, un altre per a la zona de passatgers i un tercer per a les bateries. Amb aquests 4 autobusos, s’estalviaran 84.000 litres anuals de combustible i s’evitarà l’emissió a l’atmosfera de 318,19 tones de CO2 a l’any.
TEISA aprofitarà la posada en funcionament dels nous vehicles elèctrics per reordenar els horaris de les línies L3 (Salt – Girona, pel Carrer Major), L4 (Salt – Girona, per l’Hospital de Salt) i L9 (Salt – Girona – UdG) a partir de la creació d’una cadència al llarg del dia de sortides cada 5 minuts entre les dues poblacions.
Serà de 3 o 4 minuts a finals del 2025 un cop finalitzin les obres d’infraestructura que preveu el projecte BRCat. Està prevista la creació d’un nou carril bus ràpid, que inclourà un carril bici, a partir de la remodelació de la plaça Joan Brossa, la millora de part de l’avinguda Sant Narcís i l’augment del número de parades fins al polígon industrial Torre Mirona. Cobrirà un tram de 2,5 quilòmetres del passeig d’Olot i l’avinguda Països Catalans i l’objectiu és augmentar fins a un 40% les freqüències actuals.
Ús públic i privat per a la cotxera de Montfullà
TEISA ha aprofitat la línia de subvencions MOVES III, que vehicula l’Institut Català d’Energia (ICAEN, que pertany a Acció Climàtica) per electrificar la cotxera que té a Montfullà i convertir aquest espai en una electrolinera que combina la gestió privada amb l’ús públic. D’aquesta manera, vehicles de qualsevol tipus poden fer-la servir de 9 del matí fins a les 21 hores mitjançant pagament per targeta bancària, mentre que la companyia carregarà els seus busos elèctrics a la nit (de 21 a 9 h). Entre 90 i 100 vehicles hi caben a la cotxera, que ha adequat a les seves instal·lacions una benzinera i també un rentador. Ja a l’interior, està equipada amb espai per al personal, un despatx per al vigilant, un menjador, sales de descans, dutxes i lavabos.
S’han invertit 422.000 euros per disposar d’un centre preparat per a 2.000 kVA (kilovoltampers) de potència elèctrica, la qual cosa permetrà en un futur (i a partir de la progressiva instal·lació de carregadors) la càrrega nocturna de fins a 24 autocars.
La part de la cotxera destinada a l’electrolinera publicoprivada compta amb la instal·lació de 2 carregadors ultraràpids de 150 kW i doble sortida, aptes per a 4 vehicles de qualsevol tipus, amb comptabilitat CCS2 i CHAdeMO i amb pagament amb targeta bancària.
A la part interior de la cotxera, inicialment es compta amb 2 carregadors més ja instal·lats, i amb la preparació per a 8 carregadors més, el que donarà servei a 20 places. Aquesta inversió també ha contemplat la despesa de 340.000 euros més per electrificar 4 cotxeres amb 5 carregadors de 150 kW i doble sortida: els 2 interiors de Montfullà, un a Olot, un més a Banyoles i un altre a la cotxera de Pont Major de Girona.
Àlex Gilabert, director-gerent de TEISA, ha explicat que “aquesta és una aposta decidida de futur, no només perquè a TEISA creiem en l’electrificació i descarbonització del transport col·lectiu, sinó també com a mostra d’una inversió molt important amb un doble vessant; és la de veure de quina manera es pot aprofitar una infraestructura de càrrega pels autobusos oferint un punt de càrrega ultraràpida públic pels cotxes elèctrics”. Afegeix que “com a empresa gironina, estem compromesos localment en poder contribuir amb el nostre gra de sorra en avançar en la lluita contra el canvi climàtic”.
Ester Capella, consellera de Territori de la Generalitat de Catalunya, ha expressat que “el compromís del Govern amb el transport públic implica garantir una oferta de transport per carretera per arribar arreu del país, a la Catalunya sencera, fent la integració tarifària i oferint a la ciutadania el millor servei amb la màxima comoditat, seguretat, sostenibilitat, accessibilitat i competitivitat”.
Ha dit que “el transport públic és una eina per lluitar contra el canvi climàtic, millorar la qualitat de l’aire, garantir la igualtat d’oportunitats i el reequilibri territorial” i ha afegit que “el Departament de Territori té com a principi bàsic d’actuació la garantia, entre d’altres, al dret de gaudir d’un paisatge, d’un patrimoni i d’un medi saludable a partir de la reducció de contaminació i dels gasos d’efecte hivernacle”.
David Mascort, conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha declarat que “el nostre compromís amb la salut de les persones i el medi ambient és ferm. Els busos elèctrics finançats a través del Fons Climàtic són una evidència de com estem fent front a l'emergència climàtica alhora que assolim el repte de reduir la contaminació atmosfèrica. Ahir mateix presentàvem el Pla de Qualitat de l'Aire de Catalunya, que incentivarà la retirada de la circulació dels vehicles més contaminants, i afavorirà el transport públic sostenible, com els autobusos que estem visitant avui. Lluitem pel planeta, pel nostre entorn i per la salut".