Gemma Geis, víctima d'un cas de discriminació lingüística a la UdG

La vicealcaldessa de Girona va fer unes proves en català i el tribunal li va recriminar

L'exconsellera d'Universitats i actual vicealcaldessa de Girona, Gemma Geis (Junts), ha estat víctima d'un cas de discriminació lingüística a la Universitat de Girona (UdG) en el transcurs d'unes proves per a consolidar la seva plaça de professora agregada de Dret Administratiu.

La polèmica va saltar quan Geis va demanar fer les proves en català davant un tribunal que més de la meitat dels seus components eren castellanoparlants de fora de Catalunya, per la qual cosa va ser necessari fer ús de la traducció simultània.

A partir d'aquí la vicealcaldessa es va haver d'empassar les crítiques dels membres del tribunal que la van acusar de protagonitzar una "falta de respecte a l'ètica universitària" davant el fet de no emprar la "llengua comuna".

No només això, segons assegura El Nacional, el professor Luis Medina, de la Universitat Complutense de Madrid, va treure pit felicitant-se que molts dels membres del tribunal no parlessin català ni l'entenguessin perquè això demostrava ser "universitat", ja que del contrari es convertiria en quelcom "molt més local".

Els atacs contra Geis no van acabar aquí, sinó que la professora gironina, Maria Mercè Darnaculleta, que és a més membre de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, va tirar en cara que la UdG hagués d'invertir 3.619,90 euros per pagar a una traductora per les proves de l'exconsellera. També li va exigir una disculpa en el que ella entenia era una "falta de respecte".

Davant de tot això, Geis va presentar un escrit als Jutjats de Girona reclamant mesures cautelars amb la suspensió del procés de selecció i també va presentar una queixa davant la Sindicatura de Greuges, fet que ha motivat l'obertura d'un expedient envers l'actuació de la UdG.

"Es van garantir en tot moment"

La Universitat de Girona ha emès un comunicat on recorda que la institució té aprovat un Pla de Llengües, que abasta el període 2022-2026, i que garanteix "el coneixement i l'ús del català com a llengua pròpia de la institució". La UdG també subratlla que és una de les universitats de l'àmbit lingüístic del català "amb més presència de la llengua en la docència i la recerca".

En referència a les proves d'estabilització de la plaça de professora agregada de Dret Administratiu, la UdG afirma que "en el concurs per a l'accés" es van "garantir en tot moment els drets lingüístics de les persones participants i dels membres del tribunal".