El temporal s'endú cinc palmeres a la platja de Calonge i Sant Antoni, tallant l'accés a peu

L'Ajuntament diu que la situació és "límit" i reclama desencallar el projecte dels nous espigons

El fort onatge d'aquesta matinada de diumenge ha tornat a impactar -després que ja ho fes divendres- la platja de Calonge i Sant Antoni, engolint tota la sorra en alguns trams i, fins i tot, fent caure dins l'aigua cinc palmeres de grans dimensions a la zona de Torre Valentina.

El regidor de Platges, Raoni Molina, diu que "plou sobre mullat" i recorda que la localitat ha patit destrosses en els tres darrers temporals concentrats l'últim mes. "Les tres garbinades ens han afectat i ara ens trobem a una situació límit, amb afectacions greus", lamenta Molina. De fet, Calonge i Sant Antoni ha estat una de les poblacions més afectades de tot el litoral català.

A banda de Torre Valentina, l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni ha hagut d'acordonar la part central del passeig marítim també per afectacions a la platja. A les cintes de prohibit el pas les acompanyen tanques amb cartells que alerten que no es pot passar: 'Passeig malmès pel temporal. Perill!', diuen.

A més, el pas a vianants està barrat en un tram a la zona de Monestrí, a tocar de Palamós (Baix Empordà). "Hem hagut de tancar-ho perquè hi ha afectació a l'estructura del passeig i al marge ja va tenir una petita enfonsada", detalla el regidor de Platges, que lamenta que "tota la platja s'ha quedat gairebé sense sorra" després que el mar l'hagi engolit.

Tot i les afectacions, ara cal esperar que amaini la garbinada per poder fer alguna actuació al passeig. De fet, segons el Servei Meteorològic (SMC), les onades encara poden superar els 2,5 metres (maregassa) aquest diumenge a la tarda al Baix Empordà. "El perill que tenim ara mateix és que vinguin temporals més forts i acabin afectant l'estructura per vianants del passeig", alerta Raoni Molina, que trasllada que la setmana que ve es prendran "mesures d'urgència per protegir el passeig".  

Espigons nous

Amb tot, des de l'Ajuntament s'insisteix a reclamar que es desencalli el projecte per construir nous espigons a la platja de Calonge, que serviran per canviar el flux dels corrents marins i evitar que els temporals s'enduguin la sorra del municipi.

En concret, els nous dics seran perpendiculars a la platja, perllongaran els que ara hi ha a tocar de la riera Aubi i de Palamós, i garantiran que durant tot l'any com a mínim l'amplada de la sorra sigui de 50 metres.

El regidor de platges de l'Ajuntament de Calonge detalla que porten "molts anys" darrere del projecte i institueix a dir que "cal que el Ministeri de Transició Ecològica liciti les obres urgentment, ara que està tot aprovat".