El CAP de Cassà de la Selva dobla el nombre de consultes amb l'obertura de l'ampliació de l'edifici

Les obres han costat de 2,4 MEUR

El Centre d'Atenció Primària (CAP) de Cassà de la Selva (Gironès) dobla el nombre de consultes amb la posada en funcionament de l'ampliació de l'edifici. El nou centre passarà de tenir 12 a 28 consultes, 21 d'elles de nova construcció.

El conseller de Salut ha visitat el nou espai aquest dimarts, qui ha destacat la importància de les obres per "posar l'atenció primària a l'eix del sistema". L'ampliació consisteix en un nou edifici annex de planta baixa i un primer pis, a banda de la rehabilitació d'una part de l'antic -el vestíbul i la zona d'atenció a l'usuari- per habilitar una connexió a l'ampliació. Les obres han costat 2,4 milions d'euros (MEUR), una part dels quals prové de fons Next Generation.

Les obres van començar a l'agost i s'ha actuat sobre una superfície total de 942,39 metres quadrats. De tots ells, 844,12 corresponen l'edifici annex i els 98,27 restants són de la reforma de la part que ja hi havia. Amb l'ampliació s'ha modificat l'accés principal al CAP, que a partir d'ara és des del carrer dels Pirineus.

En l'edifici de nova construcció s'hi han aixecat 21 consultes noves distribuïdes de forma equitativa en les dues plantes. Estan totes alineades a un costat de l'edifici i això permet que la sala d'espera tingui grans finestrals que ofereixen un espai molt lluminós. A més, s'han instal·lat plaques solars que permeten la producció fotovoltaica per a l'autoconsum de l'edifici.

L'obra ha durat entre un 35 i un 50% menys dels terminis convencionals per diversos motius. Per una banda, perquè s'ha avançat en simultani a la fabricació dels elements que s'havien d'instal·lar posteriorment. Per altra banda, la contractació del projecte i l'obra de forma conjunta també hauria agilitzat el procés.

Unes obres de 2,4 milions d'euros

El projecte d'ampliació ha costat 2,1 milions d'euros finançats amb fons europeus Next Generation. A més, cal sumar-hi 320.000 euros més d'inversió que no s'han inclòs en el projecte subvencionat. D'aquests diners hi ha 240.000 euros que corresponen a equipament clínic. Ara, hi ha una segona fase de reforma que no s'inclou en aquest projecte que preveu una reforma integral de l'edifici antic. Aquesta segona fase permetrà disposar d'una sala de rehabilitació, una aula d'activitats comunitàries i una sala d'extraccions.

El CAP de Cassà de la Selva es va construir en dues fases. La primera d'elles es va fer el 1993 i la segona, al 2022. Al llarg dels anys s'han fet algunes actuacions per donar resposta a les necessitats de la població i ara la reforma preveu posar al dia l'equipament però també preveure necessitats del futur d'aquesta Àrea Bàsica de Salut (ABS).

Aquesta ABS està gestionada per l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) i dona servei als municipis de Cassà de la Selva, Llagostera, Caldes de Malavella, Quart, Riudellots de la Selva, Llambilles, Campllong i Sant Andreu de Salou. Aquest 2024 tot aquest conjunt de municipis implica una població de 35.480 persones. L'ABS té dos CAP: el de Cassà de la Selva i un altre a Caldes de Malavella. També hi ha cinc consultoris locals. De tota manera, les projeccions de població preveuen que el 2038 l'ABS hagi de donar servei a 42.000 persones i això obligava a reformar el CAP de Cassà de la Selva per dotar dels espais necessaris d'atenció.

Visita al bloc quirúrgic del Trueta

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha aprofitat la visita al nou espai del CAP de Cassà de la Selva per visitar també les obres del bloc quirúrgic de l'hospital Trueta de Girona. Les obres d'aquest bloc van arrencar a l'octubre del 2022 i permetrà sumar cinc quiròfans a l'hospital (passant de tenir-ne 11 a 16). Es faran sis sales quirúrgiques però una de les antigues tindrà un nou ús i es reformarà altres espais d'aquest bloc quirúrgic.

Al setembre del 2023 es va aixecar l'estructura del nou edifici però les obres es van fent per fases per tal de garantir l'activitat de l'Institut Catalpa d'Oncologia (ICO). Per això des del 18 de març s'ha traslladat una part de l'activitat de l'ICO al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt (Gironès). Concretament s’ha canviat l’emplaçament de l’hospital de dia oncohematològic, les consultes externes d’hematologia clínica i una farmàcia per a la dispensació ambulatòria de tractaments en hematología.