Els pagesos del Baix Ter donen per perdut el 40% de la producció de fruita dolça

Els afectats asseguren que la pedregada ha estat "la més destructiva" que recorden

El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, que aquest dissabte al matí ha visitat al Baix Ter els cultius afectats per la pedregada d'ahir, ha pogut comprovar de primera mà els seus efectes "destructius". De fet, Pere Pellicer, un dels pagesos afectats, assegura haver perdut el 80% de la collita de poma i el 20% que ha salvat ha estat gràcies a les xarxes antipedra que hi havia instal·lat.

De la seva banda, Venanci Grau, president de Poma de Girona, apunta que les pèrdues globals seran del 40% del total de la collita de fruita dolça respecte una campanya normal. Els productors i el Govern confien ara que les assegurades peritin "urgentment" les zones afectades. L'endemà de la pedregada que ahir divendres va afectar el Baix Ter, aquest matí era moment d'avaluar els danys causats a les collies, especialment a les de fruita dolça i cereals.

En aquest sentit, pagesos com Pere Pellicer, que fa 35 anys que conrea pomes a Torroella de Montgrí, recorda que de "pedregades n'ha viscut moltes", però "cap" com la que ahir "va aixafar" bona part de la collita de fruita dolça. De fet, Pellicer assegura que de les 17 hectàrees de poma que té n'ha perdut 13 i que les que s'han salvat ha estat "gràcies a les xarxes antipedra que va instal·lar l'any passat".

De la seva banda, Venanci Grau, president de Poma de Girona, explica que l'"afectació ha estat gran" tant en intensitat com en extensió", i que a l'espera de fer un anàlisi més precís de la situació, pronostica que la pedregada haurà fet malbé el 40% de la collita de poma a la província de Girona.

És per això que tant Pellicer com Grau reclamen que el peritatge dels danys es faci el més aviat possible perquè "tothom sàpiga on està" i pugui "fer els seus plans de futur" per impulsar noves inversions que garanteixin la "viabilitat de les seves explotacions".

En aquest sentit, el conseller d'Agricultura, Josep Maria Plegrí, que ha visitat la zona per conèixer de primera mà els danys de la pedregada, ha assegurat que ahir mateix es va posar en contacte amb Agrosegur a qui "van insistir i pressionar" per tal que es faci un peritatge dels danys el més ràpid possible" en defensa dels productors "que temen per les collites malmeses".

Pelegrí, que ha ofert el seu suport a tots els pagesos afectats, ha afegit que la voluntat del govern és "assegurar la producció d'una àrea exportadora com és el Baix Ter que garanteixi la presència dels seus productes als mercats internacionals". En aquest sentit, Pelegrí ha assegurat que els dos mètodes que s'ha demostrat efectius per assolir aquest objectiu són les assegurances, que intentaran garantir, i les xarxes antipedra.

Precisament, sobre les xarxes antipedra, el president d'Unió de Pagesos, Joan Caball, ha reclamat al Govern que estudiï la possibilitat de cofinançar-les en els casos de productors que no ho puguin fer amb recursos propis. Caball ha recordat que la província de Girona va ser "pionera" en la seva utilització i que gràcies a les xarxes antipedra el mal causat no ha estat més gran. Per últim, Caball ha demanat al departament d'Agricultura que "treballi" per garantir el peritatge real dels danys i el cobrament de les indemnitzacions.