El Sismògraf d'Olot s'allargarà de nou dos caps de setmana

Un d'ells se centrarà exclusivament a la dansa

La setzena edició del festival d'art Sismògraf d'Olot (Garrotxa) es torna a allargar i durarà dos caps de setmana. En concret, es podran veure espectacles el 18 i 19 d'abril i també el 26, 27 i 30 del mateix mes.

A més, aquesta edició destaca perquè es dedicarà aquests darrers dies en exclusiva a la dansa, amb la proposta Sismodansa, coincidint amb el dia mundial d'aquesta pràctica. El certamen es tornarà a centrar en la relació de l'art amb el paisatge en el qual és el festival que "capta el moviment".

En aquest sentit, el festival vol "construir un projecte artístic per habitar el planeta d'una manera més situada i conscient". Tot plegat, amb propostes de diversos països com Suïssa, França o Portugal, però també amb d’altres del país.

La directora del Sismògraf, Tena Busquets, destaca que han volgut explicar la programació a partir de dos conceptes: la geopoètica i les artesanies-tecnologies. Busquets destaca que la primera és un conjunt de propostes que reflexionen físicament i emocionalment sobre el planeta i entorn del “què hi ha a sobre i què hi ha a sota”. En aquest aspecte destaquen espectacles com ‘Cratera’ de Circo Lando, una proposta interdisciplinària que investiga com és viure en zones volcàniques.

Altres propostes que es poden encabir en el relat de la geopoètica, explica Busquets, són la de Moon Ribas i Quim Girón, que assenyala la directora que “faran sentir els terratrèmols”. D’altra banda, Trickster-p, Bigert & Bergström o Ariadna Rodríguez i Iñaki Alvarez, són altres noms destacats que passaran per Olot en aquesta disciplina.

Amb relació a les artesanies-tecnologies, des del festival remarquen que es tracta de propostes que “juguen amb aquest binomi” i que reivindiquen la connexió i dependència entre els avenços tecnològics i la creació més tradicional.

En aquest àmbit destaca ‘Cove’, l’espectacle de la companyia Última vértebra, que parla sobre la construcció artesanal d’un cove tradicional català. Una acció “transgressora i gairebé exòtica” per qüestionar el temps i el ritme de la societat contemporània, i alhora una forma de reivindicar els valors i els coneixements tradicionals com a eines de transformació social.

També es podrà veure ‘Una illa’ de l’Agrupació Senyor Serrano i que és una proposta artística creada amb intel·ligència artificial que busca establir un diàleg entre la IA i com es crea un espectacle.