Els bombers van fer una cinquantena de sortides per la pluja

La pedregada ha fet malbé cultius a la zona de Torroella de Montgrí

Els Bombers de la Generalitat han fet una cinquantena de sortides aquest divendres a la tarda a les comarques gironines a causa de les fortes pluges que hi han caigut. Hi ha hagut petites inundacions a garatges del nucli urbà i a càmpings de la zona, a banda de branques d'arbre que han caigut a carrers, carreteres i vies de tren per la força de la pedregada.

A dos quarts de deu de la nit encara hi havia demores de mitja hora a la línia de rodalies R2 cap a Portbou. D'altra banda, la pedra ha afectat cultius de blat i de fruita. A la zona de Torroella de Montgrí els danys han estat considerables. Un dels trens que circulava per aquesta via ha hagut d'interrompre la marxa a causa de les branques que impedien el pas entre Maçanet de la Selva i Sils. Això ha fet que altres combois que venien al darrere haguessin d'aturar-se en estacions pròximes a la zona afectada. Un d'aquests trens, per exemple, havia d'arribar a Girona a les 21.05 h i va acabar arribant-hi gairebé a les onze de la nit.


A l'Estartit, a Torroella de Montgrí, la tempesta ha encatifat els carrers amb les fulles caigudes dels arbres, a banda dels vorals inundats i d'alguns garatges i baixos que han necessitat la intervenció dels Bombers. En alguns càmpings d'aquesta població costanera s'han acumulat fins a vint centímetres d'aigua. Des del CECAT es fa seguiment d'aquestes incidències per si calgués fer reallotjaments. També es fa seguiment de les incidències relacionades amb les tempestes d'aquesta tarda en altres càmpings de la demarcació de Girona. Pel que fa als cultius, a la zona de Verges ha quedat especialment afectat el blat i la fruita.


Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté el Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya (INUNCAT) en fase de Prealerta en base a les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

El Servei Meteorològic de Catalunya ha informat que per aquesta propera nit s'allarga la previsió de pluges a les comarques del terç nord de Catalunya, fins a les 2:00 h de la matinada. El Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya CECAT ha informat (mitjançant un sistema de trucades de veu) de la previsió meteorològica a tots els càmpings d'aquestes comarques.

A Fornells de la Selva (Gironès) han caigut 31,9 litres en 30 minuts. A la Vall d'en Bas (Garrotxa) han descarregat 21,8 litres en 30 minuts. I a Vilablareix (Gironès) s'han recollit 20,6 litres en 30 minuts.

Pel que fa als campaments de la Direcció general de Joventut hi ha afectacions a dos grups, un de 9 nens de 9 anys i 4 monitors a Riudaura (La Garrotxa) i un altre de 12 nens i 3 monitors en ruta a Ripoll. Pel que fa als primers, l'ajuntament ha gestionat el seu trasllat al centre cívic del municipi. Els segons s'han refugiat en una masia.

Pel que fa a les incidències de subministrament elèctric, hi ha hagut afectació generalitzada a Girona. A dos quarts de deu quedaven 1.139 abonats afectats a Flaçà i a Begur.

El telèfon d'emergències 112 ha rebut un total de 52 trucades durant l'episodi de tempestes d'aquesta tarda, totes de la demarcació de Girona excepte una, amb origen a Barcelona.