Jutgen un acusat d'apallissar i violar la parella durant set anys a Lloret de Mar

Els perits conclouen que el processat va seguir el "cicle de violència característic" dels maltractadors

L'Audiència de Girona ha jutjat un acusat que s'enfronta a 16 anys i mig de presó per apallissar, amenaçar, insultar i violar la parella durant set anys. La fiscalia i l'acusació particular subratllen que, mentre van conviure primer a Vigo i després a Lloret de Mar (Selva) entre els anys 2011 i 2018, el processat va tenir una actitud de "menyspreu constant" cap a la víctima i que els maltractaments eren habituals.

La víctima ha explicat al judici, que s'ha fet a la secció quarta, que els episodis violents es repetien "una setmana sí i l'altra també" i que, per "vergonya", ho va ocultar al seu entorn.

Es va decidir a denunciar-lo el desembre del 2018, quan va témer que la pogués matar. El processat nega els fets i demana l'absolució.

La fiscalia i l'advocada de la víctima acusen el processat d'un delicte de violència psíquica i psicològica habitual, un delicte continuat d'amenaces en l'àmbit de la violència contra les dones, un delicte de maltractament d'obra en l'àmbit de la violència contra les dones, un delicte continuat de violació i un delicte de lesions, també per violència masclista. Sol·liciten, en total, una pena de 16 anys i mig de presó.

El cas ha arribat a judici aquest dilluns a la secció quarta de l'Audiència de Girona. La víctima ha explicat el calvari que va viure durant la relació. Segons ha declarat, al principi tot va ser "molt bonic" però aviat es va torçar, sobretot a partir que van començar a viure junts, primer a Vigo i després a Lloret de Mar. Les vexacions i els maltractaments eren "constants" i es repetien "una setmana sí i l'altra també", ha dit. La dona ha explicat que el processat la va aïllar del seu entorn, la menyspreava i la controlava.

La fiscalia i l'acusació particular sostenen que, entre l'any 2011 i fins que la víctima va denunciar els fets el desembre del 2018, l'acusat va exercir de manera "continuada, metòdica i deliberada" una actitud de "menyspreu, tant físic com psicològic" contra la víctima, colpejant-la i insultant-la. "Em deia puta, analfabeta, ignorant", ha relatat la dona. Segons les acusacions, d'aquesta manera el processat va crear un clima de "dominació i humiliació habitual" cap a la dona.

Les acusacions recullen un dels episodis, l'estiu del 2018, quan el processat li va clavar una mossegada al nas a la dona. La víctima ha descrit altres agressions que tenien lloc al domicili que compartien o al cotxe i també ha exposat que, durant la relació, l'acusat la va violar en múltiples ocasions. La dona ha remarcat que, per "vergonya" i per "por", no es va atrevir a denunciar-lo abans o anar al metge, fins i tot ho va ocultar al seu entorn familiar.

Ajuda als veïns

Finalment, va interposar la denúncia el desembre del 2018: "Aquell dia pensava que em mataria". Segons les acusacions, el dia 16 al matí, l'acusat va començar a insultar la dona arran d'un missatge que ella va rebre al mòbil. La víctima ha exposat que era de la seva filla però que el processat es va posar agressiu i ella va decidir marxar del domicili per veure si es calmava.

Va tornar més tard, però l'acusat estava "pitjor". "A la nit, li va llançar una llauna de cervesa, la va treure del llit llançant-la a terra i va clavar-li puntades de peu i cops de puny", exposen els escrits d'acusació de la fiscalia i l'advocada de la víctima.

La dona ha exposat que, durant l'agressió, va poder sortir al replà a demanar ajuda. Uns veïns del pis de dalt, que la van sentir, van sortir a socórrer-la. Els veïns han exposat que van avisar la policia i que mentre intentaven atendre la víctima esperant l'arribada dels agents i de l'ambulància, el processat va tenir una actitud "agressiva" i un dels veïns va haver de situar-se a la porta per evitar que sortís.

L'home està actualment en llibertat provisional i té una ordre d'allunyament vigent cap a la dona dictada pel jutjat d'instrucció de Blanes.

Al judici també han declarat els perits de l'equip d'assessorament tècnic penal que han remarcat que el processat va actuar seguint el "cicle de violència característic" dels maltractadors. A més, també han dit que la dona pateix símptomes compatibles amb un trastorn d'estrès posttraumàtic.

L'acusat ho nega

L'acusat, que ha respost només a les preguntes de la defensa, ho nega tot. Durant l'interrogatori ha dit que "mai" ha insultat o colpejat la víctima i que tampoc l'ha violat. Segons el seu relat, aquella nit de desembre van tenir una discussió perquè la dona va rebre un missatge de matinada i, quan ell li va preguntar de qui era, va "mentir".

Segons la seva versió, ell va decidir aleshores posar punt final a la relació perquè ja no confiava en ella i va ser per això que ella es va posar "histèrica": "Em va dir que m'enfonsaria i va sortir a fora dient que jo l'havia picat. Jo no vaig fer res".

El judici ha quedat vist per a sentència.