L'alcalde de Palafrugell explicarà la despesa pressupostària en un acte públic

Els ciutadans podran saber de primera mà en què s'han gastat els diners del 2023

“Vols saber en què es gasta els diners l’ajuntament”? Doncs per saber-ho, per primera vegada l’alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, farà una presentació pública on explicarà el tancament pressupostari de l’any 2023 i, davant de tothom que hi vulgui assistir explicarà com s’inverteixen els diners que recapta el consistori. Serà un acte obert a tota la ciutadania el pròxim dijous dia 21 de març a les set de la tarda al Museu del Suro.

L’objectiu principal d’aquesta presentació és explicar davant les entitats, associacions i ciutadania en general la liquidació del pressupost, que serveix per pal·liar, en la mesura possible, els efectes econòmics que ha provocat la crisi sanitària al municipi, tant per les persones com per les activitats econòmiques i, per això, és fonamental potenciar els serveis municipals que tenen un caràcter més assistencial per a la població.

Segons l’alcalde, Juli Fernández, “aquest acte també és una mostra de transparència i participació cap a la ciutadania.” El mateix alcalde considera que és necessari fer cada any aquest tipus d’exercici per mostra que l’ajuntament fa un tractament racional i acurat dels diners que ingressa a través dels impostos que aporta la ciutadania.

Al mateix temps, també considera important escoltar l’opinió de la gent, i per això, durant aquests darrers mesos també s’ha engegat una campanya de pressupostos participatius on qualsevol persona podia presentar propostes de cara al pressupost 2025.

Liquidació del pressupost

L’Ajuntament de Palafrugell va tancar fa unes setmanes la liquidació del pressupost del 2023 amb un romanent disponible superior als 6 milions d’euros. Aquesta capacitat d’estalvi aconseguida per part del govern municipal durant l’exercici anterior permet executar projectes addicionals als pressupostats inicialment d’acord amb el que estableix la normativa estatal vigent.

Pel que fa referència a les inversions, en aquest sentit, l’Ajuntament de Palafrugell va tancar l’exercici del 2023 amb una execució del 60% de les inversions previstes durant l’any passat i que s’executaran o acabaran al llarg d’aquest 2024, sobretot gràcies a les aportacions dels fons Next Generation. I al mateix temps, va permetre executar despeses importants com l’ampliació de l’Avinguda Espanya amb 1.800.000 euros; el parc territorial amb 737.000 euros; l’adquisició del nou enllumenat de Nadal amb 202.000 euros o la nova museografia del Museu del Suro amb 118.000 euros.

La liquidació del pressupost també permet mantenir el deute viu del consistori que al tancament de l’exercici del 2023 va quedar situat al 17,68%, fet que mostra el bon estat econòmic del consistori. Una xifra que el govern municipal confia anar rebaixant de cara al futur gràcies a l’important romanent que s’ha generat i que com estableix la normativa vigent es pot destinar a la reducció del deute municipal.

La bona gestió econòmica del govern municipal aquests darrers anys, permet afrontar operacions importants com pots ser el futur contracte pel servei d’escombraries o la nova aposta per a l’Oficina d’Habitatge i els reptes de caire social que té el consistori, sense la necessitat d’augmentar un endeutament que es troba molt per sota del 75% de topall que fixa la normativa estatal. A més, la gestió econòmica municipal permet mantenir una important la línia d’inversions aquests darrers exercicis per seguir millorant i transformant el municipi.