Els Mossos d'Esquadra ja poden activar el programa d'atenció psicològica a víctimes

Fins ara només ho podien fer els ajuntaments i la Policia Local

El departament d'Interior i el Dipsalut, organisme autònom de la Diputació de Girona, han signat un conveni de col·laboració per incorporar els comandaments del cos de Mossos d'Esquadra de la regió policial de Girona en el sistema d'activació del Programa de suport i atenció psicològica en situacions d'emergència.

Aquesta col·laboració permetrà que els comandaments dels mossos a Girona puguin sol·licitar el servei. Fins ara, només podien activar el servei els ajuntaments i les Policies Locals, però l'objectiu ha estat ampliar-ho també als Mossos d'Esquadra perquè sovint "són els primers en arribar al lloc dels fets.

El delegat del departament d'Interior a Girona, Albert Ballesta, ha explicat que el fet de donar una assistència psicològica a les víctimes és molt important en cas d'una situació d'emergència. Per això, celebra que ara els Mossos d'Esquadra també puguin activar el programa.


El Dipsalut va iniciar l'ajuda psicològica a les víctimes i als seus familiars, amb una coordinació amb les policies locals i els ajuntaments, però en veure que la majoria de municipis gironins no tenen policia local i els primers que arribaven eren els Mossos d'Esquadra, han cregut necessari confeccionar un protocol amb el departament d'Interior.

El vicepresident del Dipsalut, Josep Maria Corominas, ha afirmat que "els mossos, en una emergència, sempre hi són", per això "havia deixat de tenir sentit" tenir protocols només amb ajuntaments i policies locals. "La voluntat és la d'estar al costat de les famílies que pateixen davant d'una situació greu i la de donar assistència psicològica mitjançant la col·laboració amb les institucions i és un honor fer-ho amb els Mossos", ha afegit.

L'objectiu d'aquest programa és oferir assistència psicològica especialitzada, immediata a víctimes de fets traumàtics. En aquest sentit, el programa posa a disposició un equip de psicòlegs especialitzats en emergències que es desplaça immediatament al lloc dels fets per tal d'atendre les víctimes i altres afectats com ara familiars o, fins i tot, els professionals que intervenen en aquests casos.

L'atenció psicològica immediata és molt important per tal d'afrontar la crisi amb les majors garanties per a la seguretat i la salut i per evitar el desenvolupament posterior de patologies psicològiques posttraumàtiques.

Davant d'aquestes situacions excepcionals i traumàtiques, i en un moment on es desborden els mecanismes normals d'afrontament, cal minimitzar els danys causats pel trauma que es viu, canalitzar i comunicar de manera adequada les males notícies que la majoria de les vegades cal donar i preparar les persones per afrontar el procés dolorós que sovint els espera, ajudant-les a reprendre el control sobre les seves vides, sovint perdut durant el pas per la fase de xoc posterior al trauma.

L'equip d'intervenció que realitza aquesta tasca està format per psicòlegs especialitzats en emergències, i el seu àmbit de treball comprèn tant el tractament individual com col·lectiu de les víctimes directament afectades, dels seus familiars i dels equips de professionals que hi actuen, en cas que sigui necessari.

Dipsalut ha facilitat a la Regió Policial de Girona una targeta amb el telèfon exclusiu del servei. Aquest servei se sol·licita a través d'una trucada telefònica al coordinador del servei d'emergències que, en última instància, és qui pren la decisió d'activar-lo. El servei és actiu les 24 hores del dia, tots els dies de l'any, i dóna cobertura a tots els municipis de la demarcació de Girona.