La neu cau amb intensitat al Pirineu i ja afecta una trentena de carreteres

La GIV-5217 entre Ribes i Queralbs és una de les vies gironines perjudicades

La neu cau amb intensitat aquest dissabte al Pirineu –per sobre d'uns 700-800 metres- i ja afecta una trentena de carreteres de la Val d'Aran, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, el Berguedà, el Solsonès, la Cerdanya i el Ripollès.

A les 09.00 hores, calen cadenes als túnels de Vielha (N-230) i del Cadí (C-16), el port de la Bonaigua, el port del Cantó, el coll de la Creueta, la collada de Toses i el coll de Bóixols.

També calen equipaments especials en un tram de 60 quilòmetres de la C-462 entre la Coma i la Pedra i Josa-Tuixén; un altre tram de 32 quilòmetres a l'L-401, entre Figols i Alinyà i coll de Jou; i a l'N-260 al coll de la Creu de Perves, entre Sarroca de Bellera i el Pont de Suert.

D'altres vies afectades per la nevada són l'L-500, del Pont de Suert a la Vall de Boí; la C-563, entre Tuixent i Gósol; l'L-510, entre Tírvia i Alins; la C-147 a Esterri d'Àneu; l'L-504, entre Vall de Cardós i Lladorre; l'LV-4241 a Lladurs; i la GIV-5217, en Ribes de Freser i Queralbs.

Protecció Civil manté en alerta el pla Neucat per nevades que poden superar els 20 centímetres per sobre dels 1.300 metres a les comarques del Pirineu i Prepirineu. Es recomana extremar la prudència en tots els desplaçaments i comprovar en quines carreteres és obligatori circular amb cadenes o si hi ha alguna via tallada.

Les precipitacions més destacades s'han registrat a alta muntanya, amb més de 30 litres –en forma de neu- a Salòria, Espot i Boí.