El Jurat d'Expropiacions decidirà el preu de les 370 finques expropiades pel TAV

L'anterior pacte amb ADIF no es va respectar

El Jurat d'Expropiacions acabarà decidint el preu que cobraran els pagesos gironins a qui Adif va expropiar terrenys el 2007 per fer les obres del TAV. Després d'anys d'espera, el sindicat Unió de Pagesos denuncia que Adif s'ha saltat el preu que inicialment havien pactat propietaris i administració i que ara els ofereix la meitat.

Els propietaris s'han negat a acceptar aquests preus i, per això, els cal recórrer al Jurat d'Expropiacions perquè determini el valor de les terres. Segons el sindicat, hi ha més de 370 finques afectades des de Borrassà a Girona i l'Estat deu 5 MEUR per aquests terrenys.

UP assegura que, amb els interessos de demora, el deute amb els propietaris podria arribar als 7 MEUR.

Adif va comença a expropiat terres a propietaris del tram entre Borrassà (Alt Empordà) i Girona el 2007 i encara no n'ha pagat ni un euro. Des del sindicat d'UP recorden que, llavors, es van establir acords entre propietaris i Adif on es fixava un preu. Segons ha explicat un dels membres de la permanent del sindicat al Pla de l'Estany, Jordi Ginabreda, fa poques setmanes han començat a rebre per carta avisos d'Adif on els comuniquen un nou preu, en alguns casos, la meitat del que inicialment havien pactat.

Davant d'aquesta situació, membres del sindicat es van reunir dimecres a Madrid amb responsables d'Adif i, segons ha explicat Ginabreda, els han dit que el preu definitiu és el darrer que se'ls ha facilitat, és a dir, el més baix. Per això, alguns dels propietaris afectats han decidit entrar al registre de la subdelegació els documents on s'acredita que inicialment hi havia un pacte entre les parts per pagar uns preus més alts dels que ara els vol abonar l'Estat. Aquesta serà una documentació que volen que conegui el Jurat d'Expropiació a l'hora de fixar un preu.

Segons Ginabreda, hi ha 370 finques expropiades en aquest tram i el pagament que té pendent l'Estat amb els propietaris arriba als 5 MEUR i, fins i tot, podria pujar als 7 MEUR si es tenen en compte els interessos de demora.

El sindicat ha aprofitat l'acte, que s'ha fet pocs minuts abans de la presa de possessió del nou subdelegat, per demanar-li que "es posi a treballar per territori" i desbloquegi temes pendents com aquest de les expropiacions que no s'han pagat.