El Govern permet utilitzar aigua de dessalinitzadores privades per a usos turístics

Es limita a 180 litres per persona i dia el consum en 12 municipis de l'Alt Empordà

La comissió interdepartamental de sequera del Govern ha autoritzat l’ús d’aigua procedent de dessalinitzadores privades sempre que serveixin per mantenir la viabilitat econòmica d’empreses privades i llocs de treball, sobretot en sectors com el turisme, la indústria o l’agricultura i la ramaderia.

Així, els sectors econòmics o empreses que necessitin consumir més aigua de la permesa per la fase d’emergència 1 del pla de sequera, hauran de justificar-ne la necessitat i demanar permís a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

D’altra banda, la comissió també ha elevat al nivell 2 d’emergència els 12 municipis de l’Alt Empordà que pertanyen al sistema Darnius-Boadella, on la dotació per persona i dia passa de 200 a 180 litres.

Projectes a Lloret i Roses

L'anunci arriba després que els hostalers de Lloret de Mar (Selva) van anunciar el passat 15 de febrer que tenien intenció de comprar una dessalinitzadora mòbil amb un cost d'1,5 MEUR per a garantir que les piscines dels hotels, càmpings, apartaments i altres allotjaments estiguin plenes aquest estiu.

L'empresa que instal·larà la dessaladora mòbil és valenciana (de fet, és la mateixa que en va portar una altra al Port de la Selva per garantir l'aigua a la població). En el cas de Lloret de Mar, inicialment la dessalinitzadora es posarà en un extrem de la Platja Gran i, com concreta el president del gremi d'hostalers de Lloret de Mar, Enric Dotras, captarà l'aigua de mar directament d'un pou natural que hi ha a la sorra (amb la qual cosa, segons ha explicat el president del gremi, es garanteix que ja hi ha un cert filtratge de les partícules).

D'altra banda, a Roses (Alt Empordà), el president de l'Associació d'Empresaris Roses – Cap de Creus, Miquel Gotanegra, va explicar el passat 26 de febrer que es plantegen instal·lar una gran planta dessalinitzadora a la zona de l'antiga depuradora de marisc. La planta hauria de donar servei a totes les empreses i es proposa com a solució global per al municipi.

Les modificacions fetes pel Govern s'han aprovat aquest dijous en la Comissió Interdepartamental de Sequera (CIS). Una de les principals mesures que l'executiu ha acordat a la reunió és permetre l'ús d'aigua dessalada provinent de dessalinitzadores privades per mantenir la viabilitat de les empreses, així com els llocs de treball, en sectors que depenen, en menor o major mesura, de l'aigua. Un d'aquests sectors és el turístic. Tanmateix, el Govern ha deixat clar que s'obre a avaluar les sol·licituds "de qualsevol sector i de qualsevol punt del territori". "No hem volgut fer una mesura que només impactés a un sector", ha indicat el secretari general d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Josep Vidal.

En aquest sentit, l'executiu ha subratllat que es donarà llum verda a aquesta mena d'instal·lacions exclusivament quan el seu ús estigui justificat per garantir la viabilitat d'una empresa i que, per tant, cada cas s'avaluarà de forma individual. En cap cas es permetrà utilitzar aigua dessalada per a una piscina d'ús particular. Per ara, el Govern no ha rebut cap petició formal, però sí que ha admès que ja hi ha alguna proposta sobre la taula, com és el cas de la dessalinitzadora adquirida pel sector hoteler de Lloret de Mar (Selva).

La portaveu del Govern, Patricia Plaja, ha recordat que Catalunya travessa una sequera "extrema" i que la situació "lluny de millorar, empitjora cada dia que passa". Tanmateix, ha defemsat que el Govern continua treballant amb l'objectiu que la ciutadania i els sectors econòmics "es vegin el mínim afectats" per les restriccions. Plaja ha indicat que l'ús d'aigua de dessaladores privades "en cap cas comprometrà" els recursos hídrics, superficials o subterranis, del territori. "Té una finalitat única i específica: mantenir l'activitat econòmica, així com els llocs de treballs".

Preguntat per l'excedent d'aigua que puguin generar aquestes dessalinitzadores privades, el secretari general d'Acció Climàtica ha obert la porta a què aquesta aigua que no s'utilitzi "es comparteixi amb l'entorn". "Si hi ha excedent, no tenim previst obligar-los, simplement demanar que participin", ha expressat.

L'embassament de Darnius Boadella entra en fase II d'emergència

D'altra banda, la comissió interdepartamental de sequera ha aprovat l'entrada en la segona fase d'emergència al pantà Darnius Boadella. L'embassament abasteix Figueres, Cabanes, Cadaqués, Castelló d'Empúries, Figueres, Fortià, Llers, Riumors, Roses, Santa Llogaia d'Àlguema, Vilamalla, Vila-sacra i el Far d'Empordà. Ara com ara, es troba a un 11% de la seva capacitat, amb 6,90 hectòmetres cúbics d'aigua, dels 61,10 que pot arribar a acumular.

Amb l'entrada en aquest segon nivell de restriccions, la dotació d'aigua per persona i dia passa de 200 litres a 180. Pel que fa al reg de zones verdes, queda prohibit l'ús d'aigua per al reg de jardins i zones verdes, tant de caràcter públic com privat, excepte per la supervivència d'arbrat i jardins botànics públics si es fa amb aigües regenerades o amb aigües freàtiques.

Pel que fa al reg de camps esportius de gespa per a la pràctica només de l'esport federat, es podrà dur a terme amb aigua regenerada o freàtica, però en aquesta nova fase es fa obligatori el tancament total de les dutxes.

Pel que fa a les piscines, es manté la prohibició l'ompliment total o parcial de tota classe de piscines, exceptuant les piscines cobertes inscrites al cens d'equipaments esportius de la Generalitat de Catalunya i piscines descobertes d'ús durant tot l'any per a la pràctica esportiva federada i que disposin de sistemes de recirculació d'aigua. En aquests casos, es permetrà el reompliment parcial sempre en les quantitats indispensables per garantir-ne la qualitat sanitària i s'obligarà també a tancar totes les dutxes. En fase d'emergència I, el tancament de les dutxes era una mesura opcional per compensar el consum destinat al reg dels camps o el reompliment de les piscines.

En aquesta fase, es manté l'excepció a l'ompliment total o reompliment parcial en piscines d'ús terapèutic ubicades en hospitals, residències i centres d'educació especial, i centres de la Xarxa de Serveis Socials d'Atenció Pública, i també es permet en piscines particulars destinades al bany de persones que disposen d'una avaluació del grau de discapacitat en la qual consta que pateixen alteracions de la conducta. També queden excloses les piscines d'aigua de mar, que poden omplir-se amb aigua de mar, sempre que es buidin sense connexió a les xarxes de sanejament.

Si la situació de sequera empitjora a l'embassament de Darnius Boadella, el Pla Especial de Sequera (PES) preveu una tercera fase d'emergència encara més estricta. En el cas d'aquest pantà que abasteix 12 municipis de l'Alt Empordà, el tercer nivell es decretaria un cop les reserves caiguin per sota dels 4 hectòmetres cúbics.

Eliminat el límit d'un 80% l'ús de l'aigua en els conreus llenyosos o permanents

Després de setmanes de mobilitzacions del sector agrari i ramader, el Govern ha acordat aquest dijous flexibilitzar algunes de les restriccions del Pla Especial de Sequera (PES). "Es tracta d'una flexibilització quirúrgica que permet donar resposta a les demandes de la pagesia en temps immediat", ha defensat la portaveu del Govern, Patricia Plaja.

Pel que fa a la ramaderia, l'executiu ha acordat retirar l'obligació de reduir un 50% l'ús d'aigua en aquelles explotacions on l'activitat es basa en femelles reproductores (porcí, boví, oví i cabrum de llet i carn, i aviram incloses les ponedores, conills). En el cas de les explotacions d'engreix, s'haurà de reduir el consum d'aigua en un 50%, o bé el percentatge que se'ls aprovi en el pla d'estalvi, a través de les mesures que el ramader cregui oportunes implementar.

En la mateixa línia, per tal de complir la limitació d'aigua, el Govern permetrà que l'explotació ramadera quedi buida de caps de bestiar durant el període de temps per a complir aquest estalvi, però que després es pugui emplenar el 100% de l'explotació.

Pel que fa a l'agricultura, la reducció del 80% en ús de l'aigua no serà obligatòria en aquelles explotacions on l'activitat es basa en conreus llenyosos o permanents i, per tant, el percentatge de reducció serà el que permeti garantir la supervivència d'aquests.

De manera complementària, també ha dissenyat un pla de xoc per garantir la viabilitat de les explotacions ramaderes sense accés a l'aigua. Segons ha explicat l'executiu, s'activarà un telèfon que estarà disponible les 24 hores del dia i els 7 de la setmana en què els ramaders podran trucar per gestionar la seva demanda. A partir d'aquí s'activarà el protocol i s'informarà dels punts de càrrega d'aigua potable més propers. El cost de l'aigua serà gratuït i el ramader només haurà de fer-se càrrec del transport, sigui a través de mitjans propis o bé a través de la contractació d'alguna empresa de cisternes.