Condemnat l'home que va fer de mula per entrar cocaïna i haixix en un vis-a-vis a la presó de Figueres

L'Audiència de Girona li imposa una pena d'1 any i mig

L'Audiència de Girona ha condemnat l'acusat de fer de 'mula' i introduir droga a la presó del Puig de les Basses aprofitant un vis-a-vis. La sentència considera provat que el processat, que complia condemna al centre penitenciari de Figueres, va aprofitar una trobada íntima del 23 de setembre del 2017 per empassar-se embolcalls amb cocaïna i haixix.

Després del vis a vis, i davant les sospites que tenien els funcionaris de presons, li van fer una radiografia i van localitzar sis paquets que contenien la droga. L'acusat s'enfrontava a 5 anys de presó. L'Audiència li imposa una pena d'1 any i mig perquè li aprecia atenuants de drogoaddicció i de dilacions indegudes, pel temps que el cas ha trigat en arribar a judici.

La sentència de la secció tercera de l'Audiència de Girona, de la que ha estat ponent el magistrat Juan Mora Lucas, recull que l'acusat estava complint condemna a la presó del Puig de les Basses. "Després de gaudir d'un vis a vis, i arran de les sospites d'una possible introducció de droga, el van sotmetre a una radiografia amb la qual van detectar sis cossos estranys al seu interior", exposa la resolució avançada pel Diari de Girona.

Després de detectar els embolcalls que podien contenir droga, i seguint el protocol establert en aquests casos, el reclús va estar sota supervisió mèdica fins que va expulsar els farcells i es van enviar a analitzar a la unitat central de laboratori químic dels Mossos d'Esquadra. Allà, van descobrir que s'havia empassat, en total, 60,18 grams d'haixix amb una riquesa del 15,1% i 0,68 grams de cocaïna d'una riquesa del 77%. L'haixix hauria tingut un valor al mercat il·lícit de 352,65 euros i la cocaïna de 55,02 euros.

L'Audiència conclou que va intentar introduir droga a la presó amb l'objectiu de traficar. Al judici, que es va fer el 25 de gener, el processat -que està seguint un tractament de deshabituació i estava en llibertat- va al·legar que era addicte i que tenia "un deute" amb altres presos.

La sentència subratlla que, tot i que la quantitat de cocaïna intervinguda es podria considerar per consum propi, el mateix acusat ho va negar durant la seva declaració, remarcant que pensava que els embolcalls que s'havia empassat eren només d'haixix.

Amb relació a aquesta substància, l'Audiència considera provat que volia obtenir-ne un "benefici il·lícit" perquè no hi ha cap prova que acrediti que, tal com ell va dir, estigués "coaccionat" o amenaçat per altres reclusos: "A això s'hi ha de sumar la declaració del cap de servei del centre penitenciari, que va dir que la troballa no va ser causal, sinó que tenien sospites fundades per aplicar el protocol per la possible entrada de tòxics a la presó".

La fiscalia sol·licitava una pena de 5 anys de presó i multa de 1.221 euros. La sentència de la secció tercera li imposa una condemna d'1 any i mig i multa de 204 euros per un delicte contra la salut pública perquè li aprecia les atenuants de drogoaddicció (perquè el processat té un historial de consum prolongat de cocaïna des de l'any 2012) i de dilacions indegudes (pel temps que el cas va trigar en arribar a judici "sense que la complexitat del procediment ho justifiqui).

La fiscalia també sol·licitava que se substituís la pena per l'expulsió del país. L'Audiència, però, no es pronuncia sobre aquesta petició perquè no s'ha aportat informació sobre el seu arrelament al país i resol que es decidirà en la fase d'execució de la sentència.