Els trapezistes The Flying González guanyen al circ de Girona amb l'Elefant d'Or i el Premi del públic

El certamen tanca la 12a edició superant els 28.600 espectadors

La Gala Or del Festival Internacional de Circ de Girona ha posat la cirereta a aquesta edició del certamen, que va arrencar el passat dia 22. Aquesta nit, la de la final, a la carpa instal·lada al Camp de Mart s'han pogut veure tretze números que, com ja és habitual, s'han escollit entre tots els participants que aquests dies han actuat als espectacles Blau i Vermell.

Durant la Gala Or s'han anat succeint equilibris, trapezi, anelles aèries, pallassos, malabars (amb barrets i gerros), teles aèries o perxa que han portat fins a Girona artistes i companyies d'Europa, Àsia o Amèrica.

I aquest 2024, d'entre tots els números n'ha destacat el del triple trapezi volant dels xilens The Flying González, que ha fet duet de guardons. No només s'ha endut l'Elefant d'Or -el màxim reconeixement del festival- sinó que l'atracció també ha guanyat el Premi del públic.

A Girona, aquesta ha estat la tercera vegada a la història d'un certamen circense en què s'ha pogut veure un número de triples trapezis volants. Amb l'al·licient, a més, que els The Flying González ho han fet amb rècord de trapezistes, fins a quinze, i han inclòs un quàdruple salt mortal a l'atracció.

Els xilens s'imposen doncs en aquest dotzè Festival Internacional del Circ, on hi han participat per segona vegada (el primer cop va ser a la segona edició, quan el certamen es feia a Figueres).

Els Elefants de Plata han distingit el Duo Soul (Canadà & Moldàvia), In your hands (Rússia) i el Resplendence Duo (Austràlia). La primera parella, formada per la canadenca Sabrina Aganier i el jove artista moldau Tima, ha portat un espectacle de cercle aeri sota la carpa de la Devesa. Per la seva banda, els russos Elvira i Grigorii han demostrat tècnica amb el portor coreà. I els australians -que no s'han vist a la final perquè ja tenien una altra actuació compromesa i han hagut de marxar- han portat un adagio acrobàtic al festival internacional de Girona.

Completen el pòdium els Elefants de Bronze, que aquest 2024 han estat per al diàbolo del rus Aleksey Teslin, per als argentis Duo Soma -amb un número de perxa- i per a la ucraïnesa Daria Humeniuk (que ha portat fins a Girona les seves anelles aèries).

Patins acrobàtics i cercle aeri

El Premi de la crítica se l'ha endut el Duo Stardust, format pels ucraïnesos Vlada i Yevhenii. Durant el darrer any, el seu patinatge acrobàtic, que inclou una figura final on el duet s'enlaira de la pista amb cintes aèries, s'ha vist a Doha, a Dubai i a diferents teatres de l'Estat, a més de formar part del cartell de l'última edició del Festival Internacional de Circ de la Xina (celebrat el novembre passat).

I com també ha passat amb els The Flying González, aquest any una altra companyia ha fet doblet de guardons. Perquè a més de guanyar un Elefant de Plata, el cercle aeri del Duo Soul també s'ha endut el Premi de la imatge. Aquest any també s'ha entregat el Premi especial Natalia Jigalova a Light Arrow.

Més de 28.600 espectadors

Aquest 2024 el Festival Internacional de Circ de Girona ha congregat 28.631 espectadors sota la carpa del Camp de Mar al llarg dels sis dies. És una xifra similar a la de l'edició anterior, quan van ser-ne 29.000 i el certamen va recuperar els espectadors d'abans de la pandèmia.