El MOT recopila al web les xerrades dels 375 escriptors participants els darrers deu anys

El certamen comptarà enguany amb una quarantena d'autors que parlaran sobre autoficció literària

Fa deu anys que arrencava un festival literari nou a les comarques gironines sota el nom de MOT i que, com a novetat, es dividia en dues seus: Olot i Girona. Ara, una dècada després, el festival MOT ha decidit recopilar totes les converses amb escriptors que s'han anat fent al llarg d'aquests anys sobre gèneres literaris diferents i explicant les seves obres. A través del web del festival, els interessats podran accedir a un apartat web on hi ha un mosaic amb les cares de tots els escriptors que han participat en el festival.

Cada cara porta associada un enllaç que redirigeix a l'usuari a la xerrada que l'escriptor va oferir sigui a Girona o Olot. A més, els organitzadors del festival han inclòs un cercador i també un filtre per cada una de les edicions que s'han fet des del 2014, amb l'excepció del 2020 per la pandèmia.

En paral·lel, la codirectora del festival ha anunciat que aquest any faran una pancarta de grans dimensions amb el mosaic de cares que formen els 375 autors que han participat en el Mot.

Aquest mosaic el penjaran a Olot i Girona mentre duri el festival. La codirectora del festival, Glòria Granell, ha explicat que la intenció és "evocar al record" de tot el que s'ha viscut en els deu anys de certamen literari. A més, també volen fer accions al carrer per celebrar l'aniversari.

L'any de l'autoficció

Pel que fa a l'edició del 2024, el festival se centrarà en l'autoficció tal com ja s'havia anunciat al mes de desembre. Granell ha explicat que després de deu anys de festival "és el moment de parlar de l'escriptor" i per això han optat per escollir aquest gènere literari.

La codirectora ha avançat que aquest any també volen jugar "entre la realitat i la ficció" perquè en cada escriptor convidat hi ha una part de veritat i una part de ficció que han anat posant en les obres, però que en cada cas ha escollit a quin dels dos costats donen més importància en funció de les seves experiències i de la història que volen explicar.

El comissari del festival, Xavier Pla, ha destacat que el format està creixent en els últims anys sobretot perquè cada vegada "es pot parlar més de tot". Per això creu que hi ha moltes obres d'autoficció que neixen "del dol, de l'experiència de viure un abús sexual, de traumes històrics o d'accidents". Són històries que abans quedaven "silenciades" però ara poden sortir a la llum i ho fan en format literari.

Alguns dels autors més destacats que participaran en el Mot d'aquest any són Jordi Amat, amb un llibre que relata la vida del periodista Alfons Quintà i com va assassinar la seva dona, o Anna Pazos, que ha publicat 'Matar el nervi'. Aquests autors se sumen a les xerrades ja anunciades prèviament de Sergi Pàmies, Héctor Abad Faciolince i Claudia Durastanti.

El festival arrencarà el dijous 14 de març a Olot i finalitzarà el dissabte 23 a Girona.