Mascort creu que la sequera ha fet ''aparèixer problemes que tots sabíem, però no hi actuàvem''

El conseller d'Acció Climàtica vol arribar al 70% d'aigua regenerada en els propers anys

La Universitat de Girona (UdG) ha presentat aquest matí la nova càtedra que es farà amb la col·laboració d'Aigües Ter Llobregat (ATL) sobre l'aigua potable. L'objectiu de la càtedra és endinsar-se en un camp menys exploratcom ara la gestió de l'aigua potable.

Per això volen promoure la transferència de coneixement i la recerca a partir de jornades divulgatives, tallers a les escoles o premis per a treballs de batxillerat, graus i màsters enfocats en aquest àmbit.

En l'acte de presentació, el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha remarcat la importància d'aquesta càtedra per posar l'accent en un recurs finit en un moment en què la sequera causa estralls al país. De fet, David Mascort ha recordat que aquest període de sequera fa més de 40 mesos que dura i que ara ha fet "aparèixer problemes que tots sabíem que teníem, però no hi actuàvem".

Malgrat tot, ha destacat que el país "ha fet moltes coses bé" per arribar en aquest escenari. De fet, ha comparat el període que hi va haver el 2008 en què només va durar 18 mesos, però ja es van aplicar restriccions.

40 mesos per aplicar restriccions

En aquesta ocasió, però, "han calgut 40 mesos de sequera per aplicar les restriccions". Per això considera que el país ha arribat en bones condicions malgrat reconèixer que encara no està preparat per "aguantar 40 mesos sense pluja".

Per això el màxim responsable del Departament d'Acció Climàtica ha insistit que estan preparant al país per fer-ho. I una de les accions que hauria de preparar Catalunya per un escenari futur de menys precipitacions és millorar les plantes potabilitzadores, augmentar l'ús d'aigua regenerada i incrementar les dessalinitzadores.

Són accions que el Govern està tirant endavant per mantenir Catalunya com "un referent mundial" en reaprofitament el cicle integral de l'aigua. De fet, el conseller ha assegurat que arran de l'anterior sequera s'han fet accions que han posicionat al país a escala internacional en exemple de reaprofitament d'aigua, però ara cal seguir invertint en aquestes plantes per mantenir el lideratge en aquest àmbit.

En la presentació, el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, ha defensat la feina que fa la Universitat de Girona, l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA) i altres organismes per treballar en la recerca dins del cicle de l'aigua. Nadal ha demanat que tots aquests actors treballin "conjuntament" per mantenir Catalunya com a referent en el tractament d'aigua.

Una nova cultura de l'aigua

Per altra banda, ha convidat la càtedra a treballar en una "nova cultura de l'aigua" on la gent apreciï la qualitat que té l'aigua de l'aixeta i abandoni l'ús d'aigua embotellada. El director de la càtedra, Hèctro Monclús, ha incidit en l'impacte ecològic que té el consum d'aigua embotellada. Genera residus i emissions de CO2 que es podrien evitar si la gent optés per obrir l'aixeta per beure'n.

Monclús ha destacat que en els últims anys s'ha treballat molt per millorar en la qualitat de l'aigua potable, i per això des de la càtedra volen abordar algunes "barreres mentals" com ara "el mal gust" que asseguren que té algunes persones. Per altra banda, la càtedra treballarà processos participatius i apunta una experiència similar a la de París, en què la gent va participar en el disseny de noves fonts públiques municipals.

L'acció de difusió de la qualitat de l'aigua potable també es farà amb tallers a les escoles i instituts a partir d'experiències pràctiques. Fins ara, des del grup de recerca de la UdG Lequia ja s'havien fet algunes experiències similars, però ara intentaran aprofundir-hi per tal que els infants entenguin els processos que segueix l'aigua des que es capta fins que surt per l'aixeta i acaba en una depuradora.

Un maig "catastròfic"

La presentació d'aquest divendres ha comptat amb la conferència de la directora del Meteocat, Sarai Surroca. En la seva intervenció ha recordat que falten "més de 500 litres per metre quadrat per pal·liar el dèficit de pluges" que acumulen les conques internes. De fet, en els tres últims anys Surroca ha destacat que s'han registrat ments de la meitat de la pluja habitual.

La conferència ha acabat amb una previsió a curt, mitjà i llarg termini en termes de precipitacions. Si bé aquest cap de setmana es preveuen pluges, seran minses. Pel que fa al març i abril, es preveuen uns registres similars als de la mitjana catalana, però pel maig la situació seria "catastròfica" amb més dèficit de pluja.