L'empresa del parc Tramuntana tindrà un prototip a la plataforma d'assaig al golf de Roses

L'IREC escull els tres projectes que formaran part del Plemcat

Nou pas en el projecte de la plataforma d'assaig que impulsa la Generalitat a través de l'IREC a la badia de Roses (Alt Empordà). L'ens ha escollit les tres empreses que podran instal·lar-hi prototips d'eòlica marina per poder provar aquesta tecnologia, abans no es faci la subhasta estatal per fer-hi els parcs comercials previstos al POEM.

Entre les seleccionades, hi ha una de les tres empreses que impulsen el parc comercial Tramuntana, Sener. És l'empresa que ha obtingut millor puntuació (204,4 punts) amb la proposta Hive Wind Energy. La segona empresa millor puntuada ha estat la catalana X1 Wind (199,92) i de la enginyeria canària Esteyco ha quedat en tercera posició (191,4).

L'ens també ha seleccionat tres projectes més -Brezo Energy i Proyectos Renovables Innovadores-, que es quedaran en llista d'espera per si es produís alguna renúncia de les adjudicatàries.

Prospeccions a la zona

En paral·lel, s'estan fent prospeccions a la zona on s'ha d'ubicar la plataforma. Fa unes setmanes un vaixell va estar fent sondejos a la zona on s'ubicaran els tres prototips de molins.

Està previst que la setmana que ve s'instal·li una plataforma d'uns 20 metres d'ample per entre 20 i 40 d'alçada a la zona d'evacuació d'energia. En concret, s'ubicarà a uns 1.200 metres de la costa davant de Sant Pere Pescador. 

El sistema permetrà agafar mostres "de forma quirúrgica" del fons marí. Tot amb la voluntat d'estudiar-lo i poder dissenyar "millor" el projecte del Plemcat. L'objectiu és que el projecte sigui una realitat abans d'acabar el 2025, tal i com estableix la convocatòria del 'Redmarinas', de la qual han obtingut una subvenció de 30 MEUR.

Els prototips permetran obtenir informació sobre la viabilitat, l'impacte ambiental o la incidència en la biodiversitat que poden tenir els molins marins. La informació ha de servir per poder incidir en el concurs dels parcs comercials.