Els treballadors transfronterers es mobilitzen

Alerten que la crisi obliga molts treballadors a creuar la frontera a la recerca de feines "precàries" i "temporals"

La crisi econòmica ha empitjorat les condicions laborals dels treballadors transfronterers. Així ho denuncien els sindicats espanyols i francesos que aquest dimarts han realitzat una acció informativa conjunta a la frontera del Pertús, a la Jonquera. Daniel Garcia, d'UGT, assegura que la crisi està obligant molts treballadors catalans i espanyols, joves en la majoria dels casos, a buscar feina a l'altre cantó de la frontera.

Una recerca que habitualment es tradueix en feines "precàries i temporals" amb la "pèrdua de drets laborals i socials que això comporta". Una problemàtica que els sindicats francesos veuen amb preocupació perquè la qualifiquen de "competència deslleial" pels treballadors locals.

Els sindicats han recordat que els ciutadans de la Unió Europea tenen el dret d'accedir lliurement al mercat laboral de tots els països que en són membres amb els mateixos avantatges fiscals i socials que els treballadors nacionals del país. Un dret, lamenten, que en el cas dels treballadors transfronterers no es compleix en molts casos.

És per això que aquest dimarts, representants del Consell Sindical Interregional, del que en formen part CCOO i UGT, han realitzat una acció informativa a la frontera del Pertús per denunciar aquesta situació.

Així, Daniel Garcia, responsable internacional de la UGT de Catalunya, ha assegurat que la crisi econòmica ha "magnificat" els problemes de les persones que treballen i viuen a països diferents. En aquest sentit, ha assegurat que molts, en la majoria dels casos joves, opten per buscar a països com França o Andorra les oportunitats laborals que no troben a Catalunya o Espanya. Amb tot, Garcia alerta que aquests treballadors estan accedint a llocs de feina "temporals i precaris" amb la pèrdua de drets socials i laborals que això comporta".

En aquest sentit, Garcia ha assegurat que la negociació col·lectiva no recull la problemàtica dels treballadors transfronterers, el que fa que, per exemple, treballadors catalans que creuen diàriament la frontera ho facin amb condicions de feina inferiors a les dels treballadors autòctons. En aquest punt, Garcia ha recordat, a tall d'exemple, que el salari mínim a França frega els 1.400 euros quan a Espanya és de 645 euros mensuals. Garcia també ha assegurat que hi ha problemes a l'hora de cobrar les prestacions d'atur en un país o altre i en tot el referent a les cobertures sanitàries.

De la seva banda, els sindicats francesos denuncien que els treballadors catalans i espanyols que opten per treballar a França fan "competència deslleial" als treballadors locals perquè estan disposats a realitzar les mateixes feines amb salaris molt més baixos.

Per tot això, els sindicats han exigit que els estats europeus treballin per una "veritable unió" que no "discrimini" els treballadors dels diferents estats en base a fronteres, en molts casos "més polítiques que reals", que l'única cosa que fan, han insistit, és precaritzar les condicions laborals dels treballadors que per una raó o altre han optat per viure i treballar en llocs diferents.