El comitè de Nylstar insta la Generalitat a moure fitxa amb el deute que té a la tèxtil

La meitat dels 15 MEUR de forat corresponen a les administracions

El comitè d'empresa de Nylstar de Blanes (Selva) assegura que aquesta setmana "es presenta clau per a la continuïtat de l'activitat industrial" als terrenys de la tèxtil. I per això, reclama la implicació de les administracions -sobretot, del Govern- per permetre que l'oferta de compra presentada per ACIN Recycling Metals pugui tirar endavant.

Tot i ser l'única que s'ha presentat fins ara, l'administrador concursal va valorar negativament la proposta. Entre d'altres, perquè no permetria eixugar el deute que arrossega Nylstar, immersa des de fa més d'un any en concurs de creditors, i que puja a uns 15 MEUR, la meitat dels quals correspon a les administracions.

Tant el comitè com l'Ajuntament de Blanes, però, reclamen que el projecte de planta de reciclatge als terrenys de la tèxtil tiri endavant. ACIN Recycling Metals, amb seu a Riudarenes (Selva), es dedica a reciclar, recuperar i comercialitzar metalls, envasos, cables, bateries i components electrònics.

La seva intenció és adquirir l'antiga Nylstar per reconvertir-ne l'activitat. L'oferta de compra s'acompanya d'un projecte industrial que preveu generar 75 llocs de treball i dur a terme una inversió propera als 30 MEUR. A més, ACIN Recycling Metals també ha signat un acord amb el comitè per subrogar contractes -d'entrada, seran una quinzena- i s'ha compromès a recol·locar part de la plantilla que va perdre la feina després que la tèxtil entrés en liquidació.

Aquest divendres, i a instància del comitè, s'ha convocat una taula de negociació a Blanes. Segons informa la plantilla, en aquesta trobada hi seran presents totes les parts: representants dels treballadors, de l'Ajuntament, de la Generalitat, l'administrador concursal i càrrecs d'ACIN (com a empresa oferint).

"Trobar la fórmula"

El comitè subratlla que ara és l'hora de "passar de les paraules als fets". I perquè tiri endavant la compra de l'antiga Nysltar, insta la Generalitat a implicar-se i "trobar la fórmula adequada" perquè l'oferta de compra d'ACIN tiri endavant.

Per a la plantilla, això passa perquè tant el Govern com l'Ajuntament de Blanes moguin fitxa amb el deute que arrossega la tèxtil, "tenint en compte que gairebé el 50% correspon a les administracions públiques".

Entre les opcions possibles hi hauria la de condonar part del passiu o bé refinançar-lo. "Ja no parlem de recolzar econòmicament una empresa tèxtil amb dificultats, sinó de donar suport a una empresa en creixement, amb una aposta clara dins el sector del reciclatge i amb un projecte industrial que s'acompanya d'una inversió de 30 milions", subratlla la plantilla.

El comitè, com ja ho va fer saber al jutjat mercantil, insisteix que la proposta d'ACIN és viable, recorda que és una empresa "de les comarques gironines" i remarca que, en els darrers anys, la firma no ha parat de créixer. El 2023, sense anar més lluny, va facturar 122 MEUR.