Valoren amb excel·lència la inserció laboral d'Econòmiques i Empresarials de la UdG

L'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari Català ha atorgat la qualificació

L'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari Català (AQU Catalunya) ha valorat amb excel·lència la inserció laboral de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat de Girona (UdG).

Aquest segell de qualitat ha estat atorgat a la facultat en base el pla d'inserció laboral acadèmic i els seus excel·lents resultats. La valoració de les empreses i institucions que hi participen s’acosta a la nota màxima de10, és a dir, que gaudeix de prestigi i alt reconeixement per part de la societat gironina.

Les pràctiques a empreses o institucions són una assignatura optativa (de 12 crèdits) a tots els graus de la facultat, a la que des de la creació de l'actual facultat s'ha concedit màxima prioritat. Quan encara a cap facultat de la UdG existia la figura del Tècnic de Pràctiques, es va posar en funcionament al centre a l'inici dels anys noranta, convertint-se en un element clau per afavorir la inserció laboral.

La degana de la Facultat, Anna Garriga, considera que "és el millor reconeixement de qualitat que se'ns podia atorgar, perquè saber que el món econòmic i empresarial valora excel·lentment la nostra formació i la vàlua dels futurs economistes és el millor premi a l'esforç de tot el professorat i personal d'administració i serveis”.

Els estudis d'Economia i Empresa són les titulacions amb major grau d'inserció laboral del sistema universitari català i, a la UdG, destaca positivament al llarg dels anys. Els resultats de l'enquesta d'inserció laboral, realitzada per l'AQU, indiquen que l'any 2020 el 100% dels graduats d’Administració i Direcció d’Empreses (ADE) estaven treballant.

A Economia el 91,7% dels graduats treballaven i al grau en Comptabilitat i Finances, el 92,3%. Uns percentatges superiors als de l'anterior enquesta de 2017 i molt superiors respecte a la mitjana catalana d'aquests respectius estudis. I, pel que fa al nivell de satisfacció dels graduats amb la feina, la puntuació general de 8 (sobre 10) ens situa a la mitjana catalana i pel grau en ADE per sobre; i, igualment, la satisfacció respecte a els resultats del 2017 és superior.

Per a Garriga, el repte de la facultat ha de ser el de continuar treballant per mantenir el nivell més alt d'excel·lència els pròxims cursos. “Per assolir aquest reconeixement comptem amb el suport constant de tot el teixit empresarial, especialment el gironí, molt dinàmic, que afavoreix els nostres estudis. Els estudiants que han de decidir què volen estudiar a la UdG, han de saber que els nostres estudis són garantia d'èxit futur. La inserció laboral està assegurada a la nostra facultat".

Actualment, les pràctiques equivalen a unes 600 hores i tenen una beca de 6,5 euros l'hora, “assegurant la formació integral dins d'una àrea funcional d'una empresa o institució; condicions que ens situen al capdavant del sistema universitari català”, considera la degana.

A més d'aquests resultats favorables, el programa de pràctiques realitza una funció social important atès que treballa en la inserció laboral d'estudiants amb discapacitats o problemes socials.

Després de la Covid, la previsió és que el nombre d'estudiants en pràctiques continuarà augmentant perquè s'ha recuperat el 100% d'accés d'estudiants a totes les titulacions i la incertesa encara afecta al mercat laboral. També és d'esperar que es recuperin el nombre de pràctiques Erasmus Placement que els darrers anys s'havien reduït per la pandèmia.

L’evolució llarga del nombre d'estudiants que fan pràctiques com a mecanisme d'inserció laboral, la tendència va ser molt creixent des de la crisi financera del 2008 fins a l'any 2016. De manera que el curs 2015-16 un 75,59% dels estudiants graduats varen realitzar pràctiques a empreses o institucions, en un context d'elevadíssima taxa d'atur juvenil. Per tant, ja es va posar en evidència que en situació de crisi econòmica les pràctiques varen esdevenir una garantia d'accés al mercat laboral pels nostres graduats.

Els cursos posteriors, quan el mercat laboral es reactivava, el percentatge de graduats que fan pràctiques va tendir a baixar: 63,63% el curs 2016-17, 61,86% el curs 2017-18, 61,89% el curs 2018-19 i 50,51% el curs 2019-20.

Lògicament, el 50,51% del curs 2019-20 va ser resultat de l'estricte confinament durant tot el segon semestre del curs. Ara bé, al curs 2020-21 el percentatge de graduats de pràctiques va ser del 86,14%. És a dir, que quan el mercat laboral mostra serioses dificultats (per crisi o pandèmia) el programa de pràctiques fa una clara funció social d'impuls de la inserció dels estudiants d'economia i empresa al mercat laboral.