L'administrador concursal veu insuficient l'única oferta pels terrenys de la Nylstar

L'Ajuntament dona suport als treballadors i dona suport la proposta

L'administrador concursal veu insuficient l'única oferta que s'ha presentat per adquirir els terrenys de la tèxtil Nylstar de Blanes (Selva). Segons han informat l'Ajuntament i fonts de la plantilla, durant l'última reunió de la taula per a la industrialització de la tèxtil, l'administrador va valorar negativament la proposta d'ACIN Recyling Metals, que preveu engegar-hi una planta de reciclatge.

Entre d'altres, perquè no permetria eixugar el deute que arrossega la tèxtil, immersa en ple concurs de creditors, i que puja a uns 15 milions. En un primer moment, ACIN també preveu subrogar quinze dels 36 contractes actuals. L'Ajuntament de Blanes dona ple suport a la plantilla de Nysltar i demana mantenir l'activitat industrial a la zona.

L'oferta d'ACIN Recycling Metals, amb seu a Riudarenes (Selva), va ser l'única que es va presentar per adquirir Nylstar. Més en concret, el perímetre de la unitat productiva de la tèxtil. L'empresa gironina, que entre d'altres recicla, recupera i comercialitza metalls, envasos, cables, bateries i components electrònics, vol instal·lar una planta de reciclatge a la zona. La proposta d'ACIN, a més, s'acompanya d'un projecte industrial que preveu generar 75 llocs de treball i dur a terme una inversió propera als 30 MEUR.

El comitè de Nylstar, després de sotmetre-ho a l'assemblea de treballadors, ja ha fet arribar un informe -en aquest cas, no vinculant- al jutjat mercantil on dona suport a l'oferta d'ACIN. Però l'administrador concursal, que és qui tutela tot el procés, la veu insuficient.

De fet, segons concreta l'Ajuntament de Blanes en un comunicat, i també han confirmat fonts de la plantilla, durant l'última reunió de la taula per a la reindustrialització de Nylstar, l'administrador va valorar "negativament" l'oferta econòmica d'ACIN. Entre d'altres, perquè amb els números a la mà, no permet eixugar el deute que arrossega la tèxtil (i que s'enfila a uns 15 MEUR).

Ara, l'Ajuntament de Blanes dona ple suport a la plantilla i demana que l'oferta d'ACIN tiri endavant per permetre mantenir l'activitat industrial. L'alcalde, Jordi Hernández, s'ha reunit aquesta setmana amb el comitè d'empresa i, posteriorment, ha convocat una junta extraordinària de portaveus (on hi ha representades totes les forces polítiques del ple). En aquesta trobada, i de manera unànime, tots els partits de Blanes han fet costat als treballadors.

"Estic completament d’acord amb l’oferta que ha presentat ACIN, perquè precisament s’inscriu i potencia un sector actualment en creixement com és el del reciclatge", ha afirmat Hernández. I hi ha afegit: "El nostre interès com a ajuntament és que es mantingui la producció industrial a la zona, i més tenint en compte que ACIN preveu generar 75 llocs de treball i això, en el moment actual, no es pot perdre de vista".

Compromís de recol·locació

ACIN Recycling Metals no tan sols ha presentat una oferta econòmica per adquirir els terrenys de Nysltar. També ha signat un acord amb el comitè per subrogar contractes i s'ha compromès a recol·locar part de la plantilla que va perdre la feina després que la tèxtil entrés en liquidació.

El pacte inclou que, d'entrada, i dins el marc del concurs de creditors, ACIN ja subrogarà quinze dels 36 treballadors que encara manté Nylstar (mantenint-los les condicions socials i econòmiques). A més, l'empresa de reciclatge es compromet a mantenir l'ocupació laboral per a la resta a partir del primer dia en què engegui la planta de reciclatge.

Per últim, l'acord contempla que, a l'hora de fer noves contractacions, prioritzarà el personal que es va quedar sense feina d'ençà que Nylstar va entrar en concurs. És a dir, des del gener de l'any passat (quan la tèxtil tenia 80 treballadors, que van anar reduint-se progressivament). A més, ACIN Recycling Metals també permetrà que els membres actuals del comitè tinguin veu i vot en els processos de selecció.