Digitalitzen i cataloguen el fons de manuscrits de Josep Pla a l'editorial Selecta

Es tracta de més de trenta lligalls i 19.224 pàgines de documentació de textos de l'escriptor empordanès

El departament de Recerca i Universitats ha donat suport a la Fundació Josep Pla per a digitalitzar i catalogar el fons de manuscrits de l'escriptor empordanès a l'editorial Selecta, amb la qual Pla va mantenir una estreta col·laboració entre el 1946 i el 1962.

Són un total de trenta lligalls i 19.224 pàgines de documentació corresponents a manuscrits i mecanoscrits fruit de la important relació que l'autor va establir amb el seu editor, Josep M. Cruzet. La catalogació facilitarà les tasques de recerca i estudi sobre el reconegut escriptor i sobre la literatura i la història catalana contemporània.

El departament de Recerca i Universitats ha apuntat que el projecte farà possible la correspondència entre el manuscrit i el text publicat, possibilitant un acarament sistemàtic. Alhora, permetrà posar a disposició del públic uns materials originals corresponents a un període crucial de la producció de Josep Pla, permetent així observar de primera mà els textos autògrafs del prosista més important de la literatura catalana del segle XX.

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, ha assegurat que “afavorirà la recerca sobre l’obra de l’escriptor i sobre la literatura i la història catalana contemporània”. En aquest sentit, els responsables del procés han indicat que és l’embrió de futures iniciatives de recerca a través de l’estudi i explotació dels materials del fons; així com d’iniciatives editorials en forma de reedicions. 

Primers resultats

El procés de catalogació ha permès identificar eventuals materials inèdits o particularitats dels volums susceptibles de ser investigades per especialistes, com per exemple els canvis menors detectats en volums com ‘Els pagesos’ o ‘Les hores’, relatius a alguns capítols que no consten als volums publicats o canvis de títol.

Un rellevant és el de l’obra ‘Nocturn de primavera’, que originàriament es deia ‘Nocturn de maig’. També han revelat la llengua original de l’autor, prèvia correcció de l’editorial, fet que testimonia aspectes lingüístics, lèxics i ortogràfics de la prosa original i particular de Pla.

Els materials catalogats són originals previs a la censura, amb la qual cosa la documentació cedida podrà aportar molta informació sobre l’obra i la forma com l’autor s’enfrontava al context de repressió imposada per la dictadura franquista.

Material catalogat i digitalitzat

En aquesta línia, destaca el conjunt format pels manuscrits i mecanoscrits originals de l’escriptor. Hi consten manuscrits de textos com 'Contraban', 'Les hores', 'Girona, un llibre de records', 'Cartes d'Itàlia', 'Nocturn de primavera', 'Pa i raïm', 'Les illes', 'Llagosta i pollastre' o 'Week-end d'estiu a New York', que no s'havien pogut veure fins ara, i que podran ser posats a disposició d'estudiosos i lectors de l'obra de Pla.

Els originals manuscrits d’aquestes obres es trobaven en mans dels descendents de l’editor Josep M. Cruzet i, a inicis del 2023, es va gestionar la cessió dels materials a la Fundació Josep Pla amb l’objectiu que la comunitat de lectors i, especialment, personal investigador, puguin accedir al seu contingut i aprofundir així en el coneixement de l’obra de Pla i, més concretament, en els seus processos d’escriptura.

El procés de catalogació ha comptat amb la col·laboració d’estudiants de grau de Llengua i literatura Catalanes de la Universitat de Girona (UdG) i professionals graduats, assessorats i supervisats per Xavier Pla, màxim especialista de l’obra de Pla, i Francesc Montero i Marta Vergés, responsables del Centre Documental de la Fundació Josep Pla.