Salt es marca d'objectiu urbanitzar el Campus de Salut, acabar la Coma Cros i ampliar la borsa d'habitatge

L'equip de govern planteja més de cent actuacions en quatre anys

Avançar en la urbanització del sector sud per tenir-ho tot a punt per al futur Campus de Salut, trobar finançament per acabar la reforma de la Coma Cros o ampliar el parc públic d'habitatge són algunes de les prioritats del mandat de l'Ajuntament de Salt (Gironès).

L'equip de govern ha presentat el Pla d'Acció Municipal (PAM) 2023-2027, amb més d'un centenar d'actuacions i inversions previstes per més de 6 milions d'euros. Entre aquestes, hi ha fer un nou centre cívic, ampliar el cementiri, la nova pista poliesportiva del Pla i l'aparcament de les Naus Guixeres. El govern municipal també vol definir el futur de la Gassol. El Pla gira al voltant de quatre eixos: medi ambient, progrés econòmic, administració propera i cultura i educació.

L'equip de govern ha presentat aquest dimarts el pla d'acció del mandat que compagina l'avenç dels grans projectes que seran "cabdals" per a la població però que són de "mirada llarga", com la construcció del futur Campus de Salut relligada a la urbanització del sector sud, amb les inversions pròpies vinculades al "dia a dia" de la vila.

L'alcalde de Salt, Jordi Viñas, ha subratllat que el govern municipal preveu fer inversions per valor de més de 6 milions d'euros al llarg de la legislatura. Els projectes principals són la construcció d'un nou centre cívic (500.000 euros), la pista poliesportiva del Pla (1.200.000 euros), l'aparcament de les Naus Guixeres (600.000 euros) i l'ampliació del cementiri (255.000 euros). A més, també preveuen destinar 200.000 euros al carril bici nord-sud per fomentar la mobilitat sostenible i 1.100.000 euros a asfalt, voreres i enllumenat.

El Pla d'Acció Municipal recull més d'un centenar d'actuacions durant el mandat vinculades a quatre eixos bàsics. En l'apartat de medi ambient i sostenibilitat, destaca la redacció del pla de gestió dels refugis climàtics, l'execució del pla d'usos de les Deveses, fomentar les hores, millorar la neteja i el manteniment de la séquia Monar, fer arribar la Girocleta a Salt, instal·lar plaques solars fotovoltaiques a equipaments municipals com el pavelló o promoure el compostatge casolà i incrementar el reciclatge.

En l'eix de progrés econòmic i creixement, han definit actuacions per dinamitzar l'economia local amb l'objectiu de "tancar el cercle" i aconseguir que les empreses que comencen a caminar a Salt, s'acabin establint a la població en locals buits que l'Ajuntament té localitzats.

Campus de Salut

Dins aquest apartat hi ha la planificació urbanística que, sota el títol 'Consolidar i créixer', recull el desenvolupament del sector sud per acollir el Campus de Salut i un seguit d'actuacions per aprofitar aquesta "font d'oportunitats", tant de transformació com de generació de llocs de feina, que suposarà.

En aquest sentit, el tinent d'alcalde de Territori, Àlex Barceló, ha remarcat que avancen en la tramitació urbanística necessària del sector, amb l'objectiu d'urbanitzar-lo i fer la cessió de terrenys perquè estigui "tot a punt" per poder-hi començar a construir.

El tinent d'alcalde de Serveis Econòmics i Cultura, Toni Vidal, ha exposat que, per no deixar escapar aquestes oportunitats, des de l'Espai Municipal d'Ocupació (EMO) estan perfilant quines oportunitats laborals es poden obrir per començar a oferir formacions adequades: "Ens volem anticipar".

En l'eix titulat 'Salt per a les persones', hi ha incloses algunes de les inversions (com la pista poliesportiva del Pla i l'ampliació del cementiri) però, segons ha detallat el regidor d'Educació i Joventut, Adrià Martín, també preveuen crear un centre de salut emocional (70.000 euros) que serà "pioner", combatre la segregació escolar i impulsar una escola de "noves oportunitats" perquè joves d'entre 16 i 21 es puguin incorporar al mercat laboral o reprendre els estudis.

En habitatge, l'equip de govern (ERC i Junts) també vol doblar el nombre de contractes de lloguer municipal. Això ho volen aconseguir rehabilitant i mobilitzant alguns dels pisos adquirits durant el darrer mandat i comprant-ne de nous.

"Capital" de les arts

Finalment, en l'apartat de Cultura, un dels plats forts és desplegar el pla d'inversions d'El Canal per impulsar Salt com a "capital de les arts". En aquest sentit, Vidal ha exposat que aquest 2024 preveuen 14 coproduccions escèniques i 50 residències artístiques.

En aquest darrer punt, l'objectiu és atraure artistes i creadors de l'àmbit nacional i internacional un cop estigui rehabilitada la casa de l'artista Marta Font com a residència per a creadors del Centre d'Arts Escèniques.

L'equip de govern també vol buscar finançament per poder acabar la reforma de la Coma Cros (amb 1.800 metres quadrats pendents de rehabilitar) i definir el projecte de futur per a la Gassol, adquirida per l'ajuntament fent una inversió "important" per tancar la porta a operacions "especulatives" vinculades a l'antiga fàbrica tèxtil.