La XII Setmana dels Rahola reflexionarà sobre el periodisme actual

Comptarà amb Ramon Besa, Tomàs Alcoverro i retrà homenatge al centenari de la ràdio

Reivindicar el periodisme clàssic, el que s’elabora amb mirada crítica, neutralitat informativa i rigor en el tractament de les fonts. Aquest és el fil argumental de la XII Setmana dels Rahola, que es farà entre el 19 i el 26 de febrer.

Les activitats estaran obertes a tothom i es repartiran entre la Casta de Cultura i la biblioteca Carles Rahola de Girona. L’edició d’eguany comptarà amb la participació de Ramon Besa, Tomàs Alcoverro, Bernat Armangué i Vicent Partal i retrà homenatge al centenari de la ràdio amb Carme Martínez, Clara Jordan i Sílvia Espinosa. La gala de lliurament dels premis Carles Rahola de Comunicació Local es farà el 29 de febrer a l’Auditori de Girona, posant el colofó a deu dies d’activitat.

El subtítol de la dotzena edició del cicle d’activitats vinculades a la comunicació que organitzen cada any la Diputació i la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes ja és tota una declaració d’intencions. ‘La batalla informativa‘ és l’epígraf sota el qual la Setmana dels Rahola vol reflexionar sobre l’ètica periodística, l’estat de salut de l’ofici en l’actualitat i el tractament de la informació en conflictes bèl·lics, ara que n’hi ha d’oberts arreu del món.

Professionals com Ramon Besa, Tomàs Alcoverro, Vicent Partal i el fotoperiodista Bernat Armangué protagonitzaran quatre dels cinc actes programats. L’altre serà un homenatge a la ràdio pocs mesos abans que es compleixin els cent anys de la primera emissió de ràdio a Catalunya, amb una taula rodona amb tres periodistes de les comarques gironines: Carme Martínez, Clara Jordan i Sílvia Espinosa.

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha destacat la importància de tenir un periodisme rigorós, professional i veraç: “A la nostra demarcació, el periodisme de proximitat ha estat sempre senyal d’identitat dels seus mitjans més representatius i això, sens dubte, és motiu d’orgull. I, amb els Rahola, valorem precisament el bon periodisme que es fa a casa nostra, el que trepitja el territori i el que contrasta les informacions amb diverses fonts”.

En la mateixa línia s’ha expressat el president de del Col·legi de Periodistes a la demarcació de Girona, Jordi Grau: “El periodisme, el de veritat, sobreviurà a aquesta batalla de sensacionalisme, manipulació i pescaclics. Ens calen mirades crítiques i veus que reflexionin sobre tot allò que passa al nostre entorn”.

A la presentació de la XII Setmana dels Rahola hi han estat presents també l’alcalde de Girona, Lluc Salellas; el rector de la Universitat de Girona, Joaquim Salvi, i la directora de la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola, M. Àngels Prat, com a col·laboradors del cicle.

Deu dies

Ramon Besa serà l’encarregat d’engegar aquesta edició el dilluns 19 de febrer, a les sis de la tarda, a l’aula magna de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. El redactor d’El País, Premi Nacional de Periodisme, parlarà amb el periodista Xevi Masachs sobre la seva trajectòria i sobre l’ètica periodística, entre d’altres temes.

El dimecres 21 de febrer, a la mateixa hora, Tomàs Alcoverro, el periodista occidental que més temps porta com a corresponsal a l’Orient Mitjà parlarà amb la periodista Mar Camps a la Biblioteca Pública Carles Rahola.

L’endemà, 22 de febrer, la ràdio adquirirà tot el protagonisme a la Setmana dels Rahola. Hi haurà una taula rodona amb les periodistes Carme Martínez (directora de Ràdio Girona – Cadena SER), Clara Jordan (delegada de Catalunya Ràdio a Girona) i Sílvia Espinosa (vicedegana de la Facultat de Turisme i Comunicació de la Universitat de Girona) que gravitarà al voltant de la ràdio i la seva evolució, ara que es compliran, el proper 14 de novembre, cent anys de la primera emissió de ràdio a Catalunya. L’acte també tindrà lloc a la Biblioteca Pública Carles Rahola a les sis de la tarda.

El fotoperiodista Bernat Armangué, Premi Pulitzer 2023 per la cobertura de la guerra a Ucraïna, serà el protagonista de la conversa del dissabte 24 de febrer al migdia a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. Comentarà alguna de les seves fotografies mentre conversa sobre les seves vivències professionals amb la periodista Mar Bosch.

Finalment, el dilluns 26 de febrer, Vicent Partal reflexionarà amb la periodista Marta Masó sobre el moment del periodisme actual. Ho farà a les sis de la tarda a la Casa de Cultura.

A partir del dimecres que ve, 7 de febrer, s’obrirà al públic la mostra ‘RaholaFoto2023‘ a la sala d’exposicions de la primera planta de la Casa de Cultura. Es tracta d’una selecció de les imatges presentades en la passada edició dels Premis Carles Rahola. Es podrà visitar fins al 29 de febrer.