Sant Feliu acollirà obres de Hopper i Kandinsky de la col·lecció Thyssen

Carmen Cervera destaca que s'ha fet "l'esforç necessari" per començar a exposar obra al Baix Empordà

El paisatge ha estat, des de sempre, un dels motius recurrents en la pintura. Les teles dels artistes s'han convertit en testimonis d'una determinada època, però en molts quadres, els pintors també hi han deixat l'estela del seu estil personal, de la seva ànima.

L'Espai Thyssen de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) explora aquest any la manera com l'ànima del paisatge ha quedat impresa en l'art. Aquesta segona exposició temporal aplega obres que s'estenen des de mitjans del 1800 i fins a un segle més enllà, en plena efervescència de les avantguardes artístiques.

A través de 54 quadres, cedits dels museus de Madrid i Màlaga, la mostra 'Sisley-Kandinsky-Hopper. Col·lecció Carmen Thyssen' fa un recorregut per diferents estils artístics, creant un diàleg amb el paisatge, la llum i el color. L'exposició vol apropar al públic tots aquells "canvis en la percepció de l'entorn per part dels artistes i la seva translació a la pintura", destaca la comissària de la mostra, Pilar Giró.

La mostra s'estructura en tres àmbits: Transcendències del realisme, Fragmentació de la llum i Transfiguració del color. L'exposició és un viatge entre dos continents (Europa i Amèrica) a través de la producció artística de pintors com Sisley, Delaunay, Gauguin, Kandinsky o Hopper. Això sí, sense oblidar-se de pintors catalans com Amat (a qui la baronessa professa admiració) o Martí i Alsina.

Cronologia i pensament estètic

A l'hora de construir el discurs de la mostra s'ha tingut en compte, d'una banda, el criteri cronològic, i de l'altra, l'intercanvi d'idees i la proximitat dels pensaments estètics. "Les sales parlen les unes amb les altres, en un passeig que ens transporta, a través del paisatge, des del realisme i el naturalisme del segle XIX fins a la modernitat", explica la comissària.

De tots els quadres, n'hi ha catorze que per primer cop es poden veure en una exposició temporal. Entre d'altres, en destaquen tres peces fauvistes que el pintor Miquel Vilà va fer entre Veneçuela i Colòmbia o 'Paisatge amb camperols' (1891) de Joan Pinós.

La baronessa Thyssen, Carmen Cervera, ha destacat que l'exposició és un reflex "de la sensació de felicitat que et deixa el bon art". Per a la baronessa, precisament, quadres com els que s'exposen ara a Sant Feliu de Guíxols recullen l'essència "de la qualitat en la pintura, que és allò que fa perdurar les obres d'art durant segles".

L'exposició 'Sisley-Kandinsky-Hopper' es podrà veure a l'Espai Carmen Thyssen, situat al monestir de Sant Feliu de Guíxols, des d'aquest diumenge i fins al proper 13 d'octubre.

Embrió del museu

L'Espai Carmen Thyssen és l'embrió del futur museu que es va projectar al municipi, i que havia d'acollir part de la col·lecció privada de la baronessa. La crisi econòmica, però, ha congelat el projecte, que ara per ara encara no té calendari sobre la taula.

Carmen Cervera, però, ha destacat que s'ha fet "l'esforç necessari" per començar a exposar part de la seva obra al Baix Empordà. De moment, això sí, en exposicions temporals a cavall de l'estiu i la tardor. "Quan es va parlar de fer un museu a Sant Feliu de Guíxols a mi em va fer molta il·lusió, i per part meva el projecte té les portes obertes", ha dit la baronessa.

Carmen Thyssen, que no ha amagat que la crisi econòmica ha jugat en contra del projecte, sí que ha volgut destacar la importància de les exposicions al monestir. "La restauració d'aquest espai és molt important, i poder-hi fer les exposicions també; però també és veritat que, ara, arreu del món hi ha crisi", ha reflexionat.