Comerciants i restauradors de Barri Vell i Santa Clara de Girona volen crear una zona comercial

La futura Àrea de Promoció Econòmica Urbana inclou 208 locals, la majoria d’ells botigues

Les associacions Girona Centre Eix Comercial i d’Hostaleria de Girona presenten aquest dilluns el projecte de l’Àrea de Promoció Econòmica Urbana (APEU), que implica la creació d’una zona comercial en els carrers de Santa Clara, la rambla de la Llibertat i el de l’Argenteria.

La de Girona és l’àrea més desenvolupada de Catalunya avui dia i preveu fer les votacions per decidir si constitueixen l’APEU entre tots els comerços implicats en el segon semestre de l’any.

La zona inclou 208 locals, un 67% d’ells són comerços, un 25% són de l’àrea de restauració i un 7% són serveis.

Les dues entitats impulsores del projecte han determinat que la zona inclosa a l’APEU sigui dinàmica a nivell de comerços i restauració. Per això han escollit els carrers que van des de la plaça de la Independència fins a la de Catalunya, a banda i banda del riu Onyar. En total s’hi inclouen 208 locals a peu de carrer que, majoritàriament, són comerços. Una quarta part són bars i restaurants i un 7% són serveis.

A partir d’ara, les dues entitats impulsores de la iniciativa hauran de convèncer a tots els establiments perquè votin que sí a la creació de l’APEU. Això permetrà tirar endavant un pla d’accions que podria repercutir en millores d’enjardinament, reforços en la seguretat o la neteja i altres actuacions. El grup impulsor remarca que en cap cas l’APEU substituirà les tasques que ha de fer l’Ajuntament de Girona i, per tant, les actuacions en la via pública seguiran essent responsabilitat del consistori.

La presidenta de Girona Centre Eix Comercial, Mercè Ramírez de Cartagena, ha detallat que el pla d’accions també podria comportar la contractació de concerts a la via pública i altres esdeveniments que ajudin a revitalitzar la zona inclosa en l’APEU. La idea és que la gent “reconegui una marca pròpia i un entorn singular” en els comerços i la restauració inclosos en l’àrea econòmica.

Quotes assumibles per als 208 locals

Per tirar endavant aquest pla d’accions caldrà que tots els establiments paguin una quota. En el cas en què el local estigui buit, la quota recaurà en els propietaris. Si l’establiment és obert, seran els empresaris qui abonaran els diners. Ramírez de Cartagena ha detallat que han elaborat un projecte on “la quota sigui assumible per a tothom”. D’aquesta manera, si en els primers cinc anys tothom està satisfet i es renova l’APEU es podrà decidir si cal fer-ho amb un pressupost major i també unes quotes més elevades.

Per constituir l’APEU es farà una votació en què hi podran participar els 208 locals inclosos en el projecte d’àrea. Caldrà que com a mínim hi hagi una participació del 50% del cens i que els vots siguin favorables per majoria absoluta. A partir d’aquí, si s’aprova, els 208 locals hauran de començar a abonar la quota corresponent, independentment de si han votat o no i de quin ha estat el seu vot.

L’objectiu és que amb aquesta mesura els comerciants i restauradors evitin els “free ryders”, que és com anomenen aquells establiments que sovint s’aprofiten de les accions que fan les associacions comercials i de restauració sense ser-ne membres. També hi ha un segon objectiu que és dinamitzar els locals buits. Si un propietari d’un local ha de pagar la quota perquè no hi ha activitat, segurament s’interessarà més en obrir-lo perquè sigui el llogater qui assumeixi aquest cost.

Girona, pionera en APEU

L’any 2020 es va aprovar una llei catalana que posa el marc legal a les Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU). Des d’aleshores, la Generalitat assegura que hi ha 43 projectes en curs en 33 ciutats diferents. La majoria, però, estan aturades o avancen a ritme molt lent. El cas de Girona és el que més avançat està i els impulsors preveuen que al llarg del segon semestre de l’any els comerciants i restauradors puguin votar si volen constituir o no l’àrea.

Per crear una Àrea de Promoció Econòmica Urbana cal tenir una zona molt delimitada, una memòria econòmica i el pla d’actuació (que ha de durar entre tres i cinc anys), una proposta d’estatuts, un conveni amb l’ajuntament i una ordenança fiscal que determini la quota. Aquesta nova eina comercial es basa en les Bussiness Improvment Districts (BIDS) que s’han estès en molts països europeus i nord-americans, com ara el Regne Unit, els Estats Units o el Canadà.

La idea dels comerciants i restauradors de Girona és començar amb aquesta primera APEU que engloba el Barri Vell i el carrer de Santa Clara i poc a poc “estendre-la com una taca d’oli” arreu de la ciutat.