Els transportistes carreguen contra França per la ''passivitat'' en els bloquejos dels agricultors

El col·lectiu estima que les pèrdues podrien arribar als 10 milions d'euros

L'Associació General d'Autònoms-Pimes Transportistes de Catalunya (AGTC) ha carregat contra les autoritats franceses per la "passivitat" mostrada contra els bloquejos dels agricultors, engegades a finals de la setmana passada.

En un comunicat, el col·lectiu sosté que l'actuació ha estat "gairebé inexistent" i recorda que els tractats de la Unió Europea recullen "la lliure circulació de persones, béns i mercaderies per tot el territori" i aquestes protestes "suposen un dur atac" aquesta doctrina. Una queixa que han fet pública davant noves mobilitzacions i que qualifiquen de "dilluns negre". L'AGTC xifra que les pèrdues es podrien enfilar fins als 10 milions d'euros.

L'associació recorda que el 40% de la flota espanyola està dedicada al transport internacional, és a dir, 26.000 empreses i més de 130.000 camions, dels quals en més d'un 90% han de transitar obligatòriament per territori francès. L'AGTC calcula que cada dia travessen la frontera 11.000 camions per la Jonquera i uns 10.000 per Irun, al País Basc.

L'organització assenyala que se senten "ostatges" dels agricultors francesos i que els utilitzen per incrementar la pressió als governs. També apunta que les afectacions arriben als accessos a polígons industrials i logístics, refineries, aeroports, estacions de trens i centrals nuclears.